Lezárult a Mol évi rendes közgyűlése. Az előterjesztéseket a társaság már április elején közzétette a BÉT honlapján. A közgyűlés élő videón volt követhető. Az igazgatóság részvényenként 150 forint rendes és 100 forint rendkívüli osztalékra tett javaslatot a közgyűlésnek.  

20221208 BudapestA Mol Campus épületefotó: Kallus György LUSVilággazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nem a normalizáció éveként vonul be a gazdaságtörténetbe a 2023-as esztendő

– kezdte bevezetőjét Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató. Hozzátéve: két éve folyik az orosz–ukrán háború, mely ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet az Ukrajnán átvezető Barátság vezeték miatt. Miközben a Közel-Keleten rég nem látott eszkaláció zajlik. És Európában is tovább nyílt a versenyképességi olló. Mint mondta, versenyképes ipar nélkül Európa versenyképtelen. Nem lehet cél a szén-dioxid-semlegesség ipartalanítás útján, Európa nem lehet életképes skanzenként.  

A hazai szabályozásról szólva kiemelte, hogy 

a Mol csoport 3,1 milliárd dollár extraelvonást fizetett be különböző kasszákba. 

A csoport pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévtől, de felülmúlta a célkitűzéseket. Jelentősen növelték a kőolajellátás diverzifikációját. Növelték a hazai kőolaj- és földgáztermelést. Jelentős lépéseket tettek a fenntarthatóság irányába. Az is fontos, hogy tavaly átvették a teljes magyar hulladékgazdálkodás irányítását. 

Hernádi bejelentette, hogy a közgyűlés határozatképes.

Molnár József vezérigazgató ismertette a Mol csoport 2023-as beszámolóját.

Kérdeztek a részvényesek

Mikorra fut fel a hulladéküzletág?

– kérdezte egy magánrészvényes. Még nem látszik a minőségi változás a rendszer működésében, mert a konszolidáció technológiai beszerzést is igényel – válaszolta Világi Oszkár igazgatósági tag, hozzátéve: ilyen volumenű iparági váltásra hazánkban még nem volt példa. A következő 3-4 évben folyamatos beruházásokra van szükség, majd ezt követően nőhet az üzletág nyereségessége. 

A peres ügyekre szánt céltartalék csökkenésére kérdezett rá egy másik részvényes, melyre Hernádi Zsolt írásbeli választ ígért. Rákérdeztek a magyar kiskereskedelmi adóra és az Ural/Brent spreadre is. A retail tavalyi teljes összege csoport szinten 55 millió dollár volt, 

de a hazai kiskereskedelmi adó lebontott értéket nem tudták megadni.

 Tavaly 13 dollár volt a spread átlaga. 

Milyen elv szerint osztják fel az osztalékot normál és rendkívüli részre?

– kérdezte egy magánrészvényes. Erre Hernádi azt mondta: az részben a nyereségtől függ, részint a piaci elvárásoknak próbál megfelelni a cég. Hozzátéve: az alaposztalék az, amire normál esetben lehet számítani. Míg a rendkívüli osztalék olyan esetekben jöhet szóba, mint a tavalyelőtti vagy a tavalyi.

Szavazás

A közgyűlés elfogadta a tavalyi beszámolót és az osztalékjavaslatot.

A részvényesek minden közgyűlési előterjesztést  megszavaztak.