Egyáltalán nem volt véletlen, hogy többször is rákérdeztek a kamatemelés lehetőségére az újságírók a Fed szerda esti kamatdöntését követő sajtótájékoztatón. 

Hosszú hónapok óta tartják évtizedes csúcson az irányadó rátát az amerikai jegybankárok, a zavarba ejtő óvatosság arra utalhat, hogy visszatérő inflációs hullámtól tartanak a Fed döntéshozói.

FED, Federal Reserve
Fotó: AFP

Azt még könnyű volt megmagyarázni, hogy a 2022-es 5 százalék feletti pandémiás csúcsról miért csillapodott a tavalyi év végére 3 százalék alá az amerikai

javult a kínálat, enyhült kereslet és lehorgonyoztak az inflációs várakozások.

Arra viszont már sokkal nehezebb magyarázatot találni, hogy miért stagnált az infláció az idei első negyedévben. Ugyanis a fundamentumok továbbra is jónak tűnnek: a munkaerőpiaci kereslet és kínálat kezd egyensúlyba kerülni, s az inflációs várakozások is lejjebb húzódtak.

Kérdés, hogy az elmúlt hónapok meglepő munkaerőpiaci és inflációs adatait zajként vagy trendként érdemes elkönyvelni. Úgy tűnik, a Fed attól tart, hogy a zajokból kibontakozhat egy új trend, s az infláció inkább a 3 százalék, mint a célzott 2 százalék felé hajlik.

Elemzők arra emlékeztetnek, hogy a világjárvány előtti évtizedekben elég jól működött a modell, melynek alapját a kínálat, a kereslet és az inflációs várakozások képezték. Bár 2021-ben volt egy inflációs ugrás, amely kilógott a modellből, mostanáig a Fed mégis arra rendezkedett be, hogy ha a kereslet és a kínálat egyensúlyba kerül, s a várakozások horgonyzottak, akkor csökken az infláció. Nos, 

az idei első negyedévben nem működött a modell. 

 

Munkabérek és fizetések alakulása
 

Némi magyarázattal szolgálhatnak a késve jelentkező hatások. Például a két évvel ezelőtti autópiaci áremelkedés csak most tükröződik a biztosítási díjakban, mert az egyes államoknak időbe telik, amíg jóváhagyják a díjemeléseket – mondta David Mericle, a Goldman Sachs elemzője. A kórházak is többéves szerződéseket kötnek – tette hozzá –, s mostanra gyűrűztek át a 2022-es költségnövekedések, például az ápolók fizetésének emelkedése. 

Jerome Powell a Fed elnöke, még most szerdán is elismerte, hogy a késések jóval nagyobbak, mint azt korábban feltételezték.

A San Franciscó-i Fed szakértői az aciklikus hatások kiszűrésével kísérleteztek, s arra jutottak, hogy a ciklikus infláció még mindig 4 százalék felett van. És ugyan a bérnövekedés folyamatosan csökkent, de az első negyedéves szintek inkább a 3 százalékos inflációval vannak összhangban, mint a 2 százalékossal.

Emi Nakamura, a kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdásza, aki az infláció dinamikájának szakértője, úgy véli, 

meglazult a várakozások horgonya. 

Ám változatlan a hit, hogy a Fed így vagy úgy, de reagálni fog az inflációra.