Pénz- és tőkepiac

Mélyrepülésben az olajár – a Brentért hónapokkal ezelőtt kellett ilyen keveset fizetni

Hiába a geopolitikai feszültség, a készletadatokra figyelnek a piacon.

Március közepe óta a legalacsonyabb szintre esett az északi-tengeri olaj ára, a Brent hordójáért 82 dollár körül kell fizetni szerda délelőtt. Emellett az amerikai WTI ára is csökkent, alig valamivel drágább, mint 77 dollár. Az európai benchmark utoljára márciusban járt hasonló szinten. 
Ugyan a hivatalos adatokat a tengerentúlon európai idő szerint csak késő délután közlik, de a cushingi 

becslések szerint a készletek 1 millió hordóval növekedhettek a múlt héten. 

Fontos figyelni a híreket, ugyanis ha ettől jelentősen eltérő adatot közölnek, akkor az komoly mozgásokat hozhat a piacra, akár le-, akár felfelé.

Silhouette of Oil Field at Sunset
Termelnek - de mennyit? / Fotó: Getty Images

Az olaj ára egyébként egész áprilisban csökkent, az elmúlt hetekben szinte mindig mínuszt könyvelt el. 

Az azonnali és a határidős szállítási árak is közelednek egymáshoz, ami szakértők véleménye szerint arra utal, hogy az egész piac kevésbé kifeszített.

Ellenszél is van

Az erős dollár is negatívan hathat, azaz sok befektető számára „drágítja” a fekete aranyat. 
Emellett a kínálati oldal is gyenge lábakon áll – erre figyelmeztet a Standard Chartered Plc befektetési stratégája, Han Zhong Liang, aki a júniusi OPEC+ találkozót önmagában rizikósnak tartja, de a szankciók Venezuela és Irán elleni szigorítása sem tesz jót a piacon lévő mennyiségnek. 

Alulárazza a kockázatokat a piac

 – összegzett az elemző. 

 


Emellett a háborúkban sincs fordulat: az ismét beiktatott Putyin elnök többet költhet a frontra, és Izrael is megtámadta végül Rafahot.

A piacon arra számítanak, hogy a jövő hónapban azt olajkartell akár az év végéig meghosszabbíthatja a korábban bevezetett termeléscsökkentést. A felszínre hozott mennyiség relatív alacsony szinten tartását – egyelőre úgy tűnik – az olajár mozgása támogatja.  

 

olaj ár Brentért dollár Venezuela
Kapcsolódó cikkek