Pénz- és tőkepiac

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral

A kibocsátó furcsállja, hogy a jelenleg legmagasabb kamatozású Bónusz Magyar Állampapír helyett mást favorizál a lakosság.

Van egy lakossági állampapír, ami most a legmagasabb kamatot fizeti, sokan mégsem tudnak róla – olvasható az Államadósság Kezelő Központ hírlevelében.    

Pilisvörösvár, 2023. február 15.Farkas Márta, a Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazója (b) a pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési ponton 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd
A BMÁP-kamatot negyedévente állapítják meg (és fizetik ki) / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mint megjegyzik, a speciális célra megvásárolható Babakötvényt leszámítva jelenleg a Bónusz (BMÁP) fizeti a legmagasabb kamatot a lakossági termékek közül. 

A 2022 őszén újra bevezetett BMÁP kamatozása a 3 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj) hozamától függ, a kamatmegállapítás előtti utolsó négy aukció átlagos hozamára rakódik rá a kamatprémium. A kamatot negyedévente állapítják meg (és fizetik ki).

Talán meglepetés, de hiába fizet a BMÁP prémiumot, sok lakossági befektető továbbra is a diszkontkincstárjegyeket vásárolja, pedig a nekik szóló termékkel magasabb hozamot lehetne elérni. 

Az utóbbi években a rövid állampapírok vonzó alternatívái voltak a bankbetéteknek és a pénzpiaci alapoknak, hiszen magasabb hozamot lehetett velük elérni. A kamatprémium azonban szinte minden esetben a BMÁP mellett szól a közvetlen dkj-vásárlással szemben – írja az ÁKK. A hároméves papírok esetében 1,5 százalékpont a prémium a korábbi aukciók átlagos hozama felett, az ötéves papírnál pedig az első évben 1,5 százalékpont, majd az utolsó két évben 2,5 százalékpont a prémium.     

Bónusz Magyar Állampapírból április közepén 961 milliárd forintnyi volt a lakosságnál. Március végi adatok állnak rendelkezésre a dkj-król: ezekből 685 milliárd (névértéken) forintnyi volt a lakossági befektetőknél. 

Az egyik magyarázat a magánbefektetők részéről a dkj-vásárlásokra az lehet, hogy a magasabb kamatozású lakossági állampapírok csak bizonyos keretösszegig vásárolható. A BMÁP-nál ez a limit 100 millió forint.

 

 

Bónusz Magyar Állampapír Diszkont Kincstárjegy BMÁP kamatprémium
Kapcsolódó cikkek