Az egészségügy jövőjét a biológiai készítmények, a személyre szabott gyógyászat és az összetett gyógyszeripari termékek fejlődése határozza meg. Ezek egytől egyig a legkorszerűbb logisztikai megoldásokat igénylik. Ahogy az egészségügyi ágazat tovább fejlődik, a hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek biztonságos és hatékony szállítása iránti igény egyre inkább a „kirakós játék” kritikus darabja marad. Kiemelten fontos ugyanis, hogy a betegek – bárhol is éljenek – a lehető legoptimálisabb körülmények között, időben kaphassák meg az életmentő kezeléseket.

Az idősödő népesség ellátási igényei egyre inkább befolyásolják azt, ahogy az egészségügyi szolgáltatók kiszolgálják őket. Máshogy kifejezve, ez az iparág is egyre fogyasztócentrikusabb lesz. 2050-re a világ népességének mintegy 22 százaléka várhatóan 65 év feletti lesz, ami növekvő igényt és új lehetőségeket teremt az otthoni egészségügyi szolgáltatások terén.

Fotó: UPS

A jelenleg fejlesztés alatt álló új gyógyszerek több mint 50 százaléka biológiai készítmény, a globális piac a 2023-as 401,6 milliárd dollárról 2028-ra várhatóan több mint 550 milliárd dollárra nő. Ezek az összetett termékek pontos hőmérséklet-szabályozást igényelnek az ellátási lánc teljes hosszán, ami a logisztikai szolgáltatókat fejlett hűtőláncmegoldások kidolgozására ösztönzi.

Az elmúlt években a világjárvánnyal együtt számos új iparági kihívás és megoldandó feladat is előtérbe került, amelyek meghatározzák a hűtési láncok jövőjét:

  • fokozott igény a mélyhűtött és kriogén tárolásra – az extrém alacsony hőmérsékleten történő tárolás nem újdonság a logisztikai iparban, de az elkövetkező években egyre fontosabb követelmény lesz.
  • visszatérő fennakadások az ellátási láncban – legyen szó akár munkaerőpiaci zavarokról, akár a gyártásban jelentkező problémákról, vagy akár a globális árufuvarozási piacra nehezedő további terhekről, az ellátási láncokon belüli nyomás továbbra is fennmarad.
  • megnövekedett költségek és a nemzetközi növekedés összetettsége – a szállítással kapcsolatos helyi és nemzetközi szabályok betartása és a szállítási költségek jelentős akadályai lehetnek a növekedésnek, különösen a vállalatok globális terjeszkedése során.
  • az értéklánc szereplőinek növekvő száma – ahogy a hűtési láncok egyre több, egyre kisebb részfeladatokért felelős szereplővel bővülnek, a koordináció és az együttműködés egyre fontosabbá válik.
  • fokozott fenntarthatósági követelmények – az újra használható csomagolás például csökkenti az egyszer használatos hulladékot, miközben jelentős költségmegtakarítást és jobb teljesítményt is eredményezhet.

Az egészségügyi logisztikával foglalkozó cégek már régóta fektetnek be annak érdekében, hogy megfelelhessenek ezeknek a növekvő igényeknek. Mi a UPS-nél például egy külön a „hálózatunkon belüli hálózatot” építünk az egészségügyi termékek végponttól végpontig tartó, az ügyfelek számára leghatékonyabb kiszállítására. Ennek érdekében három év alatt több mint megkétszereztük dedikált egészségügyi létesítményeink alapterületét. 

Fotó: UPS

Ezek az igények intenzíven jelentkeznek Európában is. Itt a gyógyszeripari termékek 80 százaléka ma már hőmérséklet-szabályozott szállítást igényel, amihez speciális hőmérséklet-szabályozott flottát kell kiépíteni. Ezek a járművek speciális csomagolásban, hőmérséklet-szabályozott környezetben szállítják az egészségügyi termékeket, és akár másnapi, a helyes nagykereskedelmi gyakorlatnak megfelelő kiszállítást tesznek lehetővé a kórházak, gyógyszertárak, klinikák és laboratóriumok számára, amelyek mind nagyobb mértékben támaszkodnak az időkritikus és hőmérséklet-érzékeny termékekre betegeik kezelése során.

A gyógyszeriparral párhuzamosan a hűtési lánc piaca már az elmúlt öt évben is folyamatosan bővült, és az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 23,7 milliárd dollárt (~8600 milliárd forintot). A következő években a csomagolási innovációk, az automatizálás, a digitális irányítási eszközök és azon belül a robotika mind rendkívül fontos szerepet fognak játszani az ellátási/hűtési lánc iparág bővülésében, növekedésében.

A fenntarthatóság szintén kritikus szempont a hűtőlánc-logisztika jövőjének szempontjából, már 2024-ben is.

Az egészségügyi logisztikai ágazatnak is el kell köteleznie magát környezeti hatásának csökkentése mellett, olyan kezdeményezésekkel, mint például a megújuló elektromos energia használata, az alternatív üzemanyaggal működő járművek és az újra használható csomagolás. Ezzel az egészségügyi logisztikai iparág nemcsak a hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek biztonságos szállítását biztosítja, hanem hozzájárul egy zöldebb és felelősségteljesebb jövőhöz is.

A hűtésilánc-piacon belüli folyamatos növekedés kulcsfontosságú az egészségügy jövője szempontjából, és iparágunk keményen dolgozik azon, hogy fejlődjön és alkalmazkodjon ehhez a feladathoz. 2024-ben innovatívabb és fenntarthatóbb megoldásokat fogunk látni a betegközpontú szolgáltatások fejlesztésében és a legmodernebb technológiák terén, hogy az életmentő kezelések és berendezések akkor jussanak el a betegekhez, amikor nekik valóban szükségük van rájuk.