Újabb négy évre Nagy Eleket választották meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének – olvasható a szervezet honlapján.

Nagy Elek, BKIK
Parragh László izgulhat, kihívója akadt – újraválasztották Nagy Eleket. Fotó: BKIK

A közleményből az is kiderült, hogy a nagyvállalkozót egyhangúlag bízták meg a magyar egyéni és társasvállalkozások közel 40 százalékát képviselő testület elnöki mandátumával. A BKIK általános alelnökének ugyancsak egyhangúlag Balog Ádámot, az MBH-ba beolvadt MKB volt elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét választották.

Nagy Elek megválasztásának azonban van egy másodlagos jelentősége is. 

A kereskedelmi és iparkamarák működésében ugyanis a 2024-es év a tisztújítások jegyében zajlik. A folyamat tavasszal indult a területi kamaráknál, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) őszi tisztújításával és elnökválasztásával zárul. Az MKIK új elnökét a területi kamarák küldöttei választják meg. Az országos kamara ősszel tartandó tisztújítására a budapesti vállalkozások által megválasztott küldöttek egyöntetűen Nagy Eleket jelölték új elnöknek.

Miért akar az MKIK elnöke lenni Nagy Elek?

A Főtaxi és a BÁV tulajdonosaként is ismert vállalkozó ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy olyan országos kamarát célszerű kialakítani, amely folyamatos mérésekkel, adatokkal alátámasztott javaslatokkal képes segíteni a kormányzat munkáját, legyen szó akár az adórendszer finomhangolásáról vagy akár a regionális fejlesztések versenyképességet növelő felhasználásáról. A BKIK pedig úgy értékelt, hogy hosszú idő után valódi verseny alakulhat ki az MKIK elnöki posztjáért, amelyet jelenleg Parrag László tölt be.

„A mai MKIK vezetési stílusa sokak számára nem elfogadható. (…) nincs helye a mások véleményét ignoráló, autoriter jellegű irányításnak. Mi ezért szeretnénk elsősorban változást és egy nyitott, együttműködésen alapuló kamarát megvalósítani, valódi kérdésekre valódi válaszokat adni” – mondta, majd hozzátette: 

Valakinek előbb-utóbb meg kellett ezt a lépést tennie. Ha ehhez én kellek, ettől sem zárkózom el, ezt már többször jeleztem, de ez számomra továbbra sem személyes ügy.

Hangsúlyozta, hogy az MKIK és a kormány között kialakult stratégiai partnerséget tovább kell vinni, de ez mára már nem elég, ugyanis többet várnak tőlük a vállalkozók is és a kormányzati partnerek egyaránt.

Nagy Eleknek egyébként már az előző, 2020-as tisztújításon is szándékában állt indulni az MKIK elnöki pozíciójáért, de akkor végül visszalépett. Parrag László pedig ellenszavazat nélkül, elsöprő többséggel győzött.

Van egy budapesti exkluzív klub, ahol a miniszterek egymásnak adják a kilincset – a főszervező betekintést adott a kulisszák mögé

A másfél, kéthavonta sorra kerülő találkozókon topmenedzsereknek adnak tájékoztatást befolyásos kormánytagok és nemzetközi szereplők.