Nem sikerült túl jól a múlt év a hazai életbiztosítási piacon, miután hosszú évek emelkedése után tavaly érezhetően csökkent a díjbevétel – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint 2023-ban 570,9 milliárd forintos díjbevétel keletkezett az életbiztosítási üzletágban, amely 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 609,2 milliárdtól.

Umbrella,Icon,And,Family,Model,,Security,Protection,And,Health,Insurance.
Nem az életbiztosítások éve volt 2023 / Fotó: Shutterstock

A csökkenéshez nagyban hozzájárult, hogy az élet üzletágban legnagyobb részesedéssel rendelkező indexhez, illetve befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosításoknál 7,3 százalékkal zsugorodott a díjbevétel éves összevetésben, és valamivel 247 milliárd forint felett alakult. Az évek óta fokozatosan háttérbe szoruló vegyes konstrukcióknál szintén zsugorodást mért az MNB: itt közel 35 százalékos visszaesés történt, 61,8 milliárdos bevétellel. A kockázati – halálesetre szóló – biztosításoknál szintén erőteljes, 28,3 százalékos visszaesést mutatott a piac, 42,4 milliárdos, éves volumen mellett.

Hosszú évek emelkedése után tavaly már jelentősen csökkent a díjbevétel a hazai életbiztosítási piacon

Figyelemre méltó azonban, hogy a nyugdíjbiztosításoknál a nem túl kedvező piaci környezetben is sikerült növekedést elérni: a tavalyi, 147,7 milliárd forintos díjbevétel 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Bár egyelőre nem tartoznak a húzótermékek közé, az egészségbiztosításoknál ennél is látványosabb, 37,3 százalékos emelkedést mutat a jegybanki statisztika, 11,1 milliárd forintos díjbevétel mellett.

Az egyes termékcsoportoknál látható, ellentétes irányú mozgások nyomán az életbiztosítási díjbevételek összetétele is átalakult némileg 2023-ban: a nyugdíjbiztosítások a 2022-es 20,8 százalék után tavaly már 25,9 százalékos szeletet hasítottak ki a tortából, miközben a unit-linked konstrukciók részesedése néhány tized százalékponttal, 43,3 százalékra csökkent. Jelentősen csökkent viszont a vegyes életbiztosítások díjbevétel alapján mért súlya a piacon: 15,6-ről 10,8 százalékra olvadt egy év alatt.

A nyugdíjbiztosítások tavaly már bő egynegyedét adták a teljes életbiztosítási díjbevételnek 

Ami viszont különösen aggasztó, hogy a szerződésállomány – vagyis az élő szerződések száma – sem tudott érdemben nőni 2023-ban, 

sőt, az egyszeri díjas konstrukciókkal együtt számolt mennyiség még minimális mértékben ugyan, de csökkent is, és 2,275 milliót ért el az év végén.

A folyamatos díjas szerződések száma viszont 1,4 százalékkal emelkedett tavaly, és az év végén 2,07 millió közelében alakult. Az élő szerződések száma – nem meglepő módon – csak a nyugdíj- és egészségbiztosításoknál tudott érdemben emelkedni: előbbieknél 8,3, utóbbiaknál pedig 12,3 százalékos növekedést mutatott ki az MNB.

A teljes biztosítási piacon viszont nem alakult ilyen gyászosan a helyzet, miután a nem életbiztosítási üzletágban 14,5 százalékkal, éppen 938 milliárd forint fölé ugrott a díjbevétel 2023-ban. Ennek nyomán a teljes piac nagyjából 5,6 százalékos pluszban zárta a múlt évet, 1509 milliárd forinthoz közelítő díjbevétel mellett.