Nem kell aggódni a költségvetés állapota miatt, a kormány meghozta azokat döntéseket, amelyekkel stabilizálta mondta a Világgazdaság kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, akit egy más témában tartott sajtóeseményen arról kérdeztünk, milyen állapotban van a büdzsé. Az államháztartás első háromhavi részletes adatait előző nap tette közzé a Pénzügyminisztérium, s kiderült, hogy március végén 2321 milliárd forintnál járt a deficit. 

20231002 Budapest VG55 Konferencia Az ötvenöt éves Világgazdaság jubileumi gazdasági konferenciája.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen:  Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, az esemény fővédnöke 
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bár az áfabevétel terén, amely éves szinten 45 milliárddal nőtt, még mindig nem látni jelentős növekedést, Nagy Márton közölte: továbbra is azt gondolják, hogy az áfabevételek fokozatosan helyre fognak állni. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nettó szám, amelyben benne vannak áfa-visszatérítések.

Mind a turizmus és mind a terén jönnek majd az áfabevételek, záródni fog az olló

– jegyezte meg.

A jövő héten közli az első negyedéves GDP-adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, ennek kapcsán azt várják, hogy az első negyedév mind negyedéves, mind éves alapon növekedést fog mutatni. Szerinte a fogyasztással és a kiskereskedelemmel nem lesz gond, az ipar nagyobb kérdés, de annak is csak az egyik oldala.

a belföldi értékesítéstől nem félek, az ipar exportoldalától félek

mondta, hozzátéve, hogy ez Németország problémáiból fakad. Az autóértékesítések terén elég lesújtó adatokat láttak napvilágot márciusban. Pont ezért járt két hete Berlinben, és folytatja a nagy autógyártókkal való konzultációt, hogy lássa, milyen beavatkozási pontokat várnak a magyar uniós elnökség kapcsán. Az unió versenyképességi tanácsát is Nagy Márton fogja vezetni.

Olyan akcióteret szeretnék létrehozni, amely nemcsak a mienk, hanem az egész Európa akcióterve

mondta. A jövő évre várható 4,1 százalékos növekedés kapcsán megjegyezte, annak megvalósulása két dologtól függ, az egyik a háború, a másik Németország és az unió versenyképessége, ami az exporton keresztül negatívan hat ránk.

Nagy Márton: azt fogom javasolni, hogy a kormány avatkozzon be az üzemanyagárakba

Szerdai ülésén dönthet a kormány az üzemanyagárstopról. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint azonban a kormánynak több lehetősége van, ezek között említette a kiskereskedők profitjának mérséklését.