Magyar gazdaság

Elkészült a Mol gigaberuházása – Orbán Viktor is a csodájára jár

Jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adják át a Mol tiszaújvárosi poliolüzemét.

A Mol és a Thyssenkrupp szoros együttműködésének köszönhetően felépült a Poliol Komplexum, a Mol csoport legnagyobb organikus beruházása – derül ki az olajtársaság szerdán kiküldött meghívójából, amiben az új egység ünnepélyes átadójára invitálják a sajtó képviselőit.

Jövő héten átadják a Mol tiszaújvárosi poliolüzemét, a társaság eddigi legnagyobb organikus beruházását / Fotó: Mol

 Az új üzem segítségével a Mol Petrolkémia a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni.

Az avató ünnepségre május 14-én kerül sor, azon részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is.

A K&H Értékpapír korábbi elemzése szerint a poliolüzem éves szinten 150 millió dolláros EBITDA-eredménnyel járulhat hozzá a Mol csoport teljesítményéhez.

Az 1,2 milliárd eurós beruházást 2018 végén indította el az olajtársaság, az Európai Bizottság által is jóváhagyott projektet a magyar kormány 12 milliárd forint beruházási támogatással és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatta. A Mol korábbi közleménye szerint a felépülő üzemkomplexum kapacitása évi 200 kilotonna lesz, és mintegy 200 hosszútávon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházás révén a Mol csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában.

 

 

Mol Tiszaújváros Poliol Komplexum Hernádi Zsolt beruházás
Kapcsolódó cikkek