Magyar gazdaság

Több száz millióért bővítik a ZalaZone tesztközpontot

Év végére elkészül a zalaegerszegi ZalaZone újabb létesítménye. Mintegy 1400 négyzetméterrel bővítik a 2019-ben átadott létesítményt.

A zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya kiszolgáló egységét és a tesztközpontját is tovább bővítik – közölte Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője és Hamar Zoltán, az AVL-ZalaZone Kft. ügyvezetője.

PEZ_718920220413 vigh lászló országgyűlési képviselő dombot avatott a zalazone tesztpályán zalaegerszeg pezzetta umbrerto pu zalai hírlap
Összesen 780 millió forintból bővítik a ZalaZone tesztközpontot Zalaegerszegen / Fotó: Pezzetta Umberto

A Zaol cikke szerint a tesztpálya működtetéséhez kapcsolódó műhelyszárnyat északi irányban 

mintegy 1400 négyzetméterrel bővítik, jelenleg 40 százalékos készültségű az új rész. 

Az épületben öt bérelhető iroda-műhely egységet, egy ZalaZone-műhelyt és két mentőhelyiséget alakítanak ki a vevői igényeknek megfelelően nagyobb belmagassággal és kapukkal. Az új beruházás mellett korábban egy 2000 négyzetméteres eszközpontban a pályahasználók számára nyolc dupla autóműhely és hatállásos teherautó-műhely kapott helyett a hozzá tartozó 12 irodával.

Hamar Zoltán elmondta, jelenleg két autógyártó és két beszállító bérel műhelyt, mellettük alkalmanként hosszabb-rövidebb időre érkeznek tesztelők. Palkovics László hozzátette, nagyon fontos, hogy a létesítményekben saját mérnökeik is szolgáltatásokat nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy a vevők úgy is tudnak autókat, járműveket hozni a zalaegerszegi tesztpályára, hogy nem kell külön szakembereket küldeniük. A pályán kívüli környezetet is folyamatosan fejlesztik: elsőként az AVL központja épült fel, nemsokára pedig a Bosch kutató-fejlesztő központja készül el. Az utóbbiba várhatóan 250 mérnököt vennének fel. Emellett ugyancsak kiemelendő a Széchenyi Egyetem jelenléte kutatásaival, mérnöki fejlesztéseivel.  

A 2019-ben létrehozott ZalaZone egy nagyszabású kutatásfejlesztési projekt Zalaegerszegen, ahol a járműipari tesztpályát és köré felépült csúcstechnológiás tesztkörnyezetet alakítottak ki, ahol egyetemek, kutatóintézetek, állami fejlesztők és magáncégek működnek együtt autóipari, energetikai, agrár és védelmi témájú kutatásokban. 

Nagyot lendített a megye gazdaságán a ZalaZone

Minden ágazatot érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, miközben egy sor gazdasági területet felpezsdített a ZalaZone-nagyberuházás, új utakat megnyitva és kedvező trendeket felerősítve – mondta korábban a Világgazdaságnak Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

ZalaZONE Járműipari Tesztpálya zalaegerszeg Palkovics László
Kapcsolódó cikkek