Brüsszel továbbra is Ukrajnát támogatja, és magára hagyja az európai gazdálkodókat – nyomatékosított a döntést kommentálva Nagy István agrárminiszter. Az Európai Parlament keddi döntésével 2025. június 5-ig meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztését. A baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát.

Odessa,,Ukraine,-,14,August,2017:,Railway,Wagons,With,Cargo, Brüsszel, ukrán gabona
Brüsszel döntése nem akadályozza az ukrán gabonaimportot / Fotó: Shutterstock

A miniszter szerint ennél is nagyobb probléma, hogy a gabonák és olajos magvak esetében semmilyen korlátozás nincs. Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica- és búzaimport meg fogja haladni a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket – állítja a tárcavezető. Mindez beláthatatlan következményekkel jár majd az európai gazdálkodókra nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek. Brüsszel ezzel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett – tette hozzá. A magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezettet importtilalmat, azonban szerinte Brüsszelnek is lépnie kell.

Nagy István: „aki elveti a búzát, annak tudnia kell, kinek és mennyiért adja majd el”

„Én mégiscsak a magyar gazdákért, a magyar emberekért felelek, és ennek tudatában nem érdekel, hogy milyen görbe szemmel néznek rám Brüsszelben, megvédjük a magyar gazdák érdekeit és a magyar élelmiszer-biztonságot” – mondta Nagy István agrárminiszter.