Cégvilág

Műanyagszennyezés miatt zárt be a Borsodi Víz

A több mint ötvenéves ásványvíz forrása a műanyaggyártáshoz is használt erősen rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett.

Bezárt a több mint 50 éve működő Borsodi Víz Múcsonyban, miután a hatóság szakemberei kiderítették, hogy a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett. A vegyület, amely még 260 méter mélyen is kimutatható, a PVC gyártásához is használt vinil-klorid adja hírül a Blikk.

A lap elmondja:

A vegyület a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag. A Magyarországon egyedülálló összetételű gyógyvizet előállító cég ajtajára lakat került.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna a bezáratás, a cég éppen beüzemelte több tízmillió forintért vett új gyártósorát.

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa a lapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott

A korábbi visszajelzések azt mutatták, nyugodtan ölhetek pénzt a vállalkozásba, hiszen az ország minden területéről érdeklődtek a termék iránt. Borsodban legendás híre volt a Borsodi Víz jótékony hatásának, keresték az emberek, és sikerült a legnagyobb élelmiszerláncok polcaira is eljuttatni a palackjainkat.

A munkások többségét el kellett bocsátania, de a fejlesztési kölcsönt ugyanúgy fizetnie kell, mintha folyna a termelés.

Fotó: AFP

Állítása szerint minden előírást betartottak és a szennyezésért nem felelős sem ős sem a vállalat. Éppen ezért a cégtvezető igazságügyi szakértőhöz fordult hogy megvizsgálja, hogyan kerülhetett a rákkeltő anyag a kútba.

Évekkel korábban történhetett

Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus több mint 30 éve vizsgálja azt a területet, ahol a cég kútja is található. Az ő álláspontja szerint kirívó környezetszennyezés történhetett még évtizedekkel ezelőtt a közeli BorsodChemnél.

Az akkor működő az akkor állami irányítás álló Borsodchem úgy ítélte meg, hogy a veszélyes anyagok tárolására nincs szükség beton gyűjtőmedencékre, az ehelyett használt agyagmedencéket pedig folyamatosan szigetelni kellett volna, hogy a problémát elkerüljék.

Az egykori bányaterület talajszerkezete pedig nagyban hozzájárult a vinil-klorid terjedéséhez. Laborelemzések azt mutatták ki, hogy a szennyeződés semmiképpen sem a Borsodi Víz felelőssége.

A BorsodChem ellenben saját szakértői véleményre hivatkozva tagad minden felelősséget.

A vinil-klorid többek közt egy igen ritka daganatot, angioszarkómát okozhat a májban.

 

 

vinyl-klorid
Kapcsolódó cikkek