Habár Budapest utcáin a legtöbb Wolt-futár ránézésre külföldinek tűnik, sőt, egyesek még angolul is alig tudnak, nemhogy magyarul, az ételkiszállító vállalat szerint ők nem alkalmaznak ilyen futárokat és partnerként sem állnak szerződésben vendégmunkásokkal. Kerestük a céget személyes interjúra is, de bő egy hónap alatt csak egy írásos válasszal álltak rendelkezésünkre. A következőkben ezt közöljük.

Kosice/slovakia,July,27,,2020,Wolt,Courier,Delivers,Food.,Wolt,Is
Sok külföldinek látszó Wolt futár jelent meg Budapest utcáin, de a cég szerint ők nem vendégmunkások / Illusztráció: Shutterstock
Sok külföldinek látszó Wolt-futár jelent meg Budapest utcáin, de a cég szerint ők nem vendégmunkások / Illusztráció: Shutterstock

Foglalkoztatnak-e vendégmunkásokat, és ha igen, hány főt, mekkora hányadát teszik ki a munkavállalóiknak?

Nem alkalmazunk vendégmunkásokat. Futár partnereink nem munkavállalók a Woltnál, hanem szolgáltatási szerződéssel szállító partnerek, akik számára három szerződéses forma áll rendelkezésre csatlakozáskor: egyéni vállalkozóként, szövetkezeten keresztül (például diák- vagy nyugdíjas szövetkezet) vagy flottapartneren keresztül szállíthatnak a platformon. 

Manapság miért látni sok külföldi Wolt-futárt? A magyarok nem akarnak már ilyen munkát vállalni?

A futárcégeket gyakran összekapcsolják a külföldiekkel, hiszen könnyebb észrevenni őket az utcán vagy találkozni velük, amikor kiszállítják a rendeléseinket.

Viszonylag alacsony a belépés költsége, hiszen akár egy kerékpárral is el lehet kezdeni, a magyar nyelvtudás nem szükségszerű,

hiszen az applikáció kellően felhasználóbarát, ráadásul mind a futár partnerek, mind a felhasználók számára rendelkezésre áll az ügyfélszolgálat. Emellett páratlan rugalmasságot is biztosítunk a futár partnereknek – ha valakinek van egy szabad órája, gond nélkül teljesíthet kiszállításokat, nem éri retorzió vagy hátrány azokat, akik csak kéthetente vagy havonta 1-1 órát futárkodnak.

Belgrade,,Serbia,-,June,5,,2021:,Wolt,Food,Delivery,Service
A Wolt partnerként foglalkoztatja a futárokat / Illusztráció: Shutterstock

A létszám dinamikusan növekszik – tavaly 30 új településen lett elérhető a Wolt (így már 60-nál is több városban vagyunk jelen), többek között ezért is van szükség a létszám állandó növelésére. Jelenleg egyébként több mint 8 ezer havi szinten aktív futár partner alkotja a hálózatunkat. 

Nem kérünk nemzetiségre vonatkozó információt jelentkezéskor, az ugyanis nem releváns a feladatok teljesítéséhez.

Sem rendszerünk, sem cégünk mentalitása nem enged semmilyen negatív vagy pozitív diszkriminációt – nemre, életkorra, csatlakozási formára vagy származásra való tekintet nélkül azonos díjazási elemek mentén történik a feladatok teljesítésért járó összegek meghatározása.

Hogyan és honnan toboroznak munkaerőt? 

Közösségi platformokon toborzunk, időszakosan plakátokon, citylightokon hirdetünk, és jól működő ajánlási rendszerünk is van – kifejezetten sok esetben már meglévő futár partnereink által sikerül újakat toborozni.

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

A Magyarországra érkező külföldiek azért dolgoznak hazánkban, hogy jobb megélhetést biztosítsanak a több ezer kilométerre élő szeretteiknek. A Világgazdaság három filippínó vendégmunkással beszélgetett arról, hogy miért pont Magyarországot választották, milyen itt nekik, és meddig maradnak.

Milyen a tapasztalatuk a külföldről érkezett munkavállalókkal? Mennyire megbízhatók? 

Pozitívak a tapasztalataink. Folyamatosan monitorozzuk a vásárlóink visszajelzéseit is és ha valakire (nemzetiségtől függetlenül) nagyobb számban érkezik panasz, megtesszük a megfelelő lépéseket – először elbeszélgetés formájában, ám bizonyos esetekben ez a szerződés felbontásával is járhat.

Mennyi ideig vállalják a munkát a futárok? 

Nem tudunk egzakt számot megosztani, nem lehet ugyanis általánosítani. A futárkodásra nemzetiségtől függetlenül sok esetben kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségként tekintenek a futár partnerek, emellett előfordul, hogy kifejezetten rövid távú megoldást jelent. A rugalmas munkavégzés, valamint a tény, hogy mindenki úgy osztja be az idejét, ahogyan szeretné, kellően vonzó szempontok ilyen helyzetekben. Mindezek ellenére számtalan olyan futár partnerrel dolgozunk együtt, akik már évek óta partnereink a platformon. 

Gdynia,(poland),07,13,2022:,A,Little,Break,In,The
A Wolthoz bárki beállhat dolgozni rugalmas időbeosztásban és akár rövid időre is, ahogy jólesik neki / Illusztráció: Shutterstock

Szerettünk volna más kérdésekre is választ kapni a Wolttól, úgymint, hogy hogyan találnak külföldi munkaerőt és mekkora hányadát teszik ki az összesnek, ha már pozitívak a tapasztalataik velük. Ezen kívül a Világgazdaság szerette volna megtudni, hogy mekkora az ügyféligényük, mekkora árbevétellel zártak tavaly és idén mire számítanak, lesz-e áremelés a következő hónapokban, valamint, hogy mik a terveik a jövőre nézve. 

Lerántjuk a leplet: ennyi Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon – jóval több, mint amit a KSH állít

Kétszer, illetve háromszor több vietnámi és Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiban mért. Az ok nem más, hogy van a KSH-nál sokkal pontosabb becslést végző szervezet. Az adatok ezzel együtt kétségtelenül félreértésekre is okot adnak, főleg ha egyes lapok nem tudják értelmezni a különbséget a kvóta és az összes kiadott engedély között.