Részvényenként 2,75 eurós osztalékajánlatról szavaznak ma az RTL csoport részvényesei a három órakor kezdődő közgyűlésen, ami a tavalyinál ugyan alacsonyabb kifizetést jelent a befektetők számára, de kisebb vigaszként mégis szolgálhat a médiakonglomerátum részvényesei számára, akiknek az elmúlt időszakban nem sok örömük származott a luxemburgi cég papírjainak tartásából.

RTL
Csökkenő nézettség, csökkenő az RTL-nél / Fotó: RTL Klub

 

Romlanak az RTL eredményei

Az RTL csoport kurzusa ugyanis az elmúlt egy év során 35 százalékkal került lejjebb, nem kis részben amiatt, hogy a cég bevétele 11,5 százalékkal, 6,2 milliárd euróra süllyedt tavaly. Ennek következtében csökkent a részvényesi kifizetések mértéke is: a 2022-es évre vonatkozóan még 4 eurós egy részvényre jutó osztalékot tehettek zsebre a befektetők az idei 2,75 eurós várakozással szemben. 

Az eredmény visszaesése mögött az elemzők szerint a tévés hirdetési piacon tapasztalt éles verseny állhat, melynek nem kis részét teszi ki a folyamatosan csökkenő nézettség is.

Az osztalék kifizetésére április 29-én, azaz jövő hétfőn kerül majd sor, 

és azok a befektetők részesülhetnek majd belőle, akik legkésőbb tegnap éjfélig bevásároltak a cég papírjaiból.

Az RTL részvényei évtizedes mélypontjuk környékén, 31,65 eurón forognak a bécsi tőzsdén.

A tévénézők számának csökkenésével az RTL-részvények árfolyama is süllyed

Az RTL hosszú éveken keresztül vezette a hazai kereskedelmi tévéadók nézettségi versenyét, 2017-ben viszont elvesztette elsőségét a TV2-vel szemben, és a koronát azóta sem tudta visszahódítani. 

Az idei 15. heti nézettségi listát műsorok tekintetében a TV2 Házasság első látásra, illetve Tények című műsora vezeti 882 ezer, illetve 611 ezer nézővel, az RTL legnézettebb műsora, a Híradó pedig csak a harmadik helyre fért fel a maga 570 ezer nézőjével.