Minden orvosi szervezet, amely tagjai sorában a tudományos és a gyógyítómunkát magas szinten művelő személyeket tud felmutatni, vállalhatja múltját, de büszke lehet jelenére is. Ilyen szakmai szervezet többek között a Magyar Szemorvostársaság is. A nagy elődök nemzetközileg jegyzett neveinek fénye az évek során sem külföldön, sem hazánkban nem kopott meg. Ifj. Imre József, Blaskovics László és Kettesy Aladár új műtétek leírásával és azok kivitelezésének sikeres követhetőségével végérvényesen beírták nevüket a nemzetközi szemészet történetébe. Ez a megállapítás annak ellenére igaz, hogy az újabb tankönyvek már alig-alig említenek szerzői neveket, de a magyar eredet mégis fennmaradt. Amikor a múltról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szaruhártya-átültetés kérdését sem, ami manapság már a legsikeresebb szövetátültetés. Próbálkozások a szaruhártya-átültetés terén a század elején is voltak, de a műtét tömegesen sikeres kivitelezése a debreceni szemklinikán Alberth professzor nevéhez fűződik. E sorok írója abban a kivételesen előnyös helyzetben sajátíthatta el a szemorvoslás tudományát, hogy Kettesy és Alberth professzorok egyik tanítványának mondhatja magát.

Az évforduló kapcsán a program szerint elhangzó tudományos előadások felelevenítették a múltat, de a jövőkép is kirajzolódott. Úgy gondolom azonban, hogy a laikus közvélemény számára nem az jelenti a hírértéket, ami egy tudományos társaság belső szervezeti életének, történetének és nemzetközi kapcsolatainak jubileumi felelevenítése, hanem inkább az az ismeretanyag, ami a gyógyulni akarást segíti. Ez az igény is teljesül akkor, ha rámutatunk arra a rohamos szakmai fejlődésre, aminek az utóbbi 20 évben tanúi lehettünk. Ez a fejlődés nem nélkülözhette a szemészeti gyógyszerek és műszerek fejlesztésében érdekelt hazai és külföldi cégek együttműködését, olykor anyagilag is támogató magatartását.

Az érdeklődés középpontjában az aktuálisan gyógyítható kórképek mellett azok a betegségek említhetők, melyek kóreredete nem teljesen tisztázott, és kezelésük bizonyos esetekben inkább ígéretes, mint eredményes. A leginkább gyógyítható szembetegség a szürke hályog, Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még a szemorvosok sem hitték, hogy ma már az ultrahang és a lézersugár igénybevételével a szürke hályogot a közhiedelemmel ellentétben a korai szakában eredményesen operáljuk.

Az egyébként egészséges vagy jó általános állapotban lévő egyénnek nem kell már napokig a kórházban tartózkodnia. Jó esetben a műtét másnapján teljes látással távozhat, és ha kedve tartja, akár dolgozhat is. Hogyan lehet ilyen eredményt elérni?

A legmodernebb, számítógéppel vezérelt, igen költséges eszközökkel és modelleken történő kitartó műtéti gyakorlás után. Az ilyen típusú műtétet szaknyelven phacoemulsificatiónak nevezzük, ami az elszürkülő szemlencse emulgeálás utáni leszívását jelenti. Az eljárás jellegéből adódóan a műtét csupán 2-3 mm-es nyíláson keresztül elvégezhető. Azzal, hogy a szürke hályogot eltávolítjuk, még csak ott tartunk, ahol 30 évvel ezelőtt, amikor a szürkehályog-műtét után úgynevezett szódásüveg-kinézetű szemüveget kellett viselni. A műtét után ma már egészen másra kell számítani, mert az eltávolított szürke hályog (elszürkült szemlencse) helyére egy életen keresztül átlátszó, olyan összehajtható műlencse kerül, ami tulajdonképpen egy beépített kontaktlencsének is felfogható, de olyan kis méretűre formálható, hogy akár befecskendezés módszerével is a szem belsejébe juttatható. A műtét olyan biztonsággal végezhető, hogy külföldön a nagyfokú távol- vagy közellátás korrekciója céljából is egyre gyakrabban elvégzik. Ennek nálunk sincs technikai akadálya.

A második legismertebb szembetegség a zöld hályog, ami tulajdonképpen nem is hályog és nem is zöld. Az elnevezés évszázadokkal korábbi megfigyelésen és tapasztalaton alapul. Ha a betegség lényegére szeretnénk rámutatni, kevés azt állítani, hogy a zöld hályog a szem belső nyomásának kóros fokozódása. A megemelkedett szemnyomás csupán az egyik mérhető tünet, de mégis lényeges szerepe van abban, hogy a látóideg a magas nyomás miatt sorvadjon, és kezelés nélkül látásvesztést okozzon. Újabb kutatások igazolták, hogy a zöld hályog tulajdonképpen egyfajta, a látóideget érintő programozott sejtpusztulás következménye. Ez a jelenség olyan, mint az örökzöldek levélváltása, a levelek pusztulása. A különbség az, hogy a glaukómás idegrostveszteséget a szervezet nem tudja pótolni. Új idegrostok nem képződnek. Mindez anélkül is bekövetkezhet, hogy a szemnyomás megemelkedne. Vannak hajlamosító körülmények, mint a távollátás, a cukorbetegség és a nagyfokú rövidlátás. A veszélyeztetett betegekre fokozott figyelemmel vagyunk. El kell felejteni azt a laikus hiedelmet, hogy a zöld hályog nem operálható és nem gyógyítható. Számos új és hatékony gyógyszer van hazánkban is forgalomban, amelyek biztonságos védelmet nyújtanak. Nem beszélve arról, hogy a fokozott szemnyomás csökkentésére irányuló eredményes műtétek sora is számottevően bővült.

Felkapott és az érdeklődés középpontjában lévő probléma a fénytörési hibák lézerrel történő korrigálása. Ez az eljárás a szaruhártya, a szem legegészségesebb része felszínének vagy belső rétegének megváltoztatására irányul. Rövidlátók esetében a beavatkozás legalábbis rövid távon egyértelműen sikeres. Távollátók esetében a hosszú távú eredmény további adatgyűjtést igényel.

A vakság okai között vezető helyet foglal el a cukorbetegséggel kapcsolatos szembetegségek sora. Megelőzésében, illetve kifejlődésének lassításában a szemfenéki lézerkezelésnek meghatározó szerepe van. A már kialakult elváltozásokat pedig műtéti úton tudjuk befolyásolni. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szövődmények száma elsősorban a betegek közreműködésével, gondos vércukor-beállítással csökkenthető. Kevésbé sikeresen gyógyítható az időskori központi látóideg-elfajulás (macula degeneratio). A nemzetközi kutatómunka manapság minden erőfeszítésével arra irányul, hogy ezt a betegséget meg tudjuk előzni, vagy képesek legyünk gyógyítani. Vannak műtéti eljárások, melyek kivitelezése (vitrectomia) hazánkban sem jelent technikai problémát, de az eredményességet sajnos nem a műtéti gyakorlat és jártasság, hanem a betegség jellege befolyásolja. A költségigényes konzervatív kezelések, melyek festékanyagok befecskendezését és speciális lézerkezelést tesznek szükségessé, az eredményesség ellenőrzése szempontjából további folyamatos tudományos feldolgozást igényelnek.

A jubileumi kongresszus kapcsán felvetett gyakorlati kérdések az olvasói érdeklődés alapján folytathatók. Az Országos Gyógyintézeti Központ szemészeti osztályának orvosai (1135 Bp., Szabolcs u. 35.) készséggel állnak rendelkezésre.