Közélet

Mennyi költségtértést vesznek fel a képviselők? Ők sem tudják

Ne legyenek kiváltságaik a képviselőknek sem – ebben az elvben állapodott meg az öt parlamenti párt.

Szili Katalin a frakcióvezetőkkel folytatott keddi megbeszélést követően azt mondta: változtatnak a képviselők költségtérítési szabályain. Az egyeztetést miniszterelnöki felhívás előzte meg: Gyurcsány Ferenc arra kérte a házelnököt és a képviselőcsoportok vezetőit, hogy – mint írta – „a társadalmat élénken foglalkoztató és az emberek többségét joggal irritáló” két ügyben, a képviselői költségtérítés mellett a honatyák hiányzásának szankcionálásában szigorítsák a szabályokat. Szili Katalin hozzátette: a frakciók felhatalmazták arra, hogy az Országgyűlés Hivatala készítse elő a konkrét javaslatokat, a részletekről pedig tovább egyeztetnek.

Ami pedig a két kérdés gyakorlati oldalát illeti: kedden a parlamentben jártunkban az általunk kérdezett képviselők egyike sem tudta fejből megmondani, mennyi költségtérítést vesz fel (jelenleg semmilyen formában nem kell elszámolni ezzel a pénzzel), a plenáris ülésen pedig alig tucatnyi honatya vett részt a 386-ból.

Kovács Kálmán (SZDSZ) államtitkár nem kap költségtérítést: a kettős állásban – képviselői mellett minisztériumi munkahellyel – ugyanis nem jár. Ezzel együtt jobbnak tartaná, ha a képviselők díjazásában, és nem külön csomagban jelenne meg a költségtérítés összege. Alapvetően nem tartja rossz konstrukciónak a jelenlegi átalánydíjas rendszert, de úgy véli, ha a társadalomban ez bizonytalanságot szül, célszerűbb ezért áttérni a látható, képviselői díjazásban megjelenő jövedelemre. Jobb ha tudja az állampolgár, pontosan mennyit is keresnek a honatyák – mondja.

Bókay Endre (MSZP) egyetért a költségtérítés elszámolhatóvá, átláthatóvá tételével. „Ha ezt várjuk az országtól, akkor természetesen ezt a képviselőknek is teljesíteniük kell” – mondja. Átfogó változást tartana célszerűnek, de úgy, hogy ne a parlament tegyen javaslatot az elszámolás módjára, hanem külső szervezet, például az Állami Számvevőszék. Bármiféle módosítás olyan hangulatot válthatna ki, hogy a képviselők maguk számára rendezték a kérdést – mondta. Saját költségtérítésének mértékét nem tudta fejből megmondani – a pénzt a fizetéssel együtt kapja.

Herényi Károly (MDF) szerint a képviselőknek is ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazniuk, mint bármely magyar állampolgárnak. Így például a lakhatási költségeket számlával lehetne igazolni. Szerinte a további költségeket is ellentételezni kellene valamilyen bizonylattal, lehetőleg azonban úgy hogy az adminisztrációs teher jelentősen ne növekedjen. A költségtérítés egy részét bruttósítani kellene, azaz adózni utána. „Fogalmam sincs” – válaszolja a saját költségtérítésének mértékét firtató kérdésre – 120 kilométerre lakom, ki lehet számolni.

Révész Máriusz (Fidesz) úgy véli, a rendszerváltozás utáni szemérmességből alakult két részből – tiszteletdíjból és költségtérítésből – a képviselői díjazás. Nem tartja szerencsésnek a kettős rendszert, ugyanakkor úgy véli, a képviselői alapdíjazás mértéke nevetséges és komolytalan (bruttó 220 ezer forint – a szerk.) Visszásnak érzi azonban, hogy az ügyet éppen Gyurcsány Ferenc vetette fel, mivel a miniszteri bérek a kormányzati teljesítmény ellenére 170 százalékkal emelkedtek, míg a képviselőiek alig 30 százalékkal. Saját költségtérítése pontos összegét nem tudta megmondani.

 

Kapcsolódó cikkek