A kínai titkosszolgálatokkal történő együttműködés vádjával vettek őrizetbe pénteken egy kutatót az orosz hatóságok a Reuters információi szerint. A Novoszibirszki Állami Egyetem matematika- és fizikaprofesszora, Dmitrij Kolker a kvantumoptikai technológiai labort vezette az intézményben.

Fotó: ResearchGate

Az elmúlt években több kutatót is letartóztattak az orosz hatóságok árulás vádjával, mondván, szenzitív információkat adtak át külföldiek számára, azonban a Kreml kritikusai szerint ezen esetek hátterében gyakran csupán alaptalan paranoia állt. Az árulásért akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak a vádlottak.

8194556 19.05.2022 Denis Muryga, deputy commander of the Aidar battalion of Ukrainian forces, detained on suspicion of participating in an illegal armed group, is escorted before a hearing at Leninsky District court in Rostov-on-Don, Russia. Sergey Pivovarov / Sputnik (Photo by Sergey Pivovarov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: SERGEY PIVOVAROV / Sputnik via AFP

A Moszkvától 2800 kilométerre található szibériai Novoszibirszkből a tudóst családja szerint egy fővárosi börtönbe szállították. A kutató korábban előadást tartott egy kínai konferencián. Kolker lánya azt is elmondta, hogy apját negyedik stádiumú rákkal diagnosztizálták.