A Biden-kormányzat változtatott az álláspontján, és nem tiltja be a mentolos cigarettát. A Fehér Ház ugyanis mérlegelte, megérik-e a potenciális közegészségügyi előnyök a politikai kockázatot, hogy választási évben magukra haragítsák a fekete választókat. 

Üzemcsarnok avató a Dohánygyárban20190902 Pécs
Új üzemcsarnok avatása az ipari parkban
Szíjjártó Péter külügyminiszter adta át
a Pécsi British American Tobacco Hungary
(BAT) Dohánygyár új üzemcsarnokát
Fotó: Laufer László LL
Új Dunántúli Napló
Jelentős a kereslet a mentolos cigarettára, épp ezért nem is tiltja be a Biden-adminisztráció / Fotó: Laufer László

A The Wall Street Journal előre értesült a döntésről, amelyet szinte azonnal be is jelentettek. Az indok: további idő szükséges a javaslat felülvizsgálatára.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a várakozások szerint tavaly jelentette volna be a mentolos cigaretta betiltását, de a kormányzat akkor ezt elhalasztotta, szintén arra hivatkozva, hogy több időt hagyjanak az egyeztetésre.

A mentolos cigaretták az iparág teljes piaci részesedésének egyharmadát teszik ki az Egyesült Államokban.

Nagymértékben függőséget okozó termékeknek tartják a fiatal dohányosokra gyakorolt vonzereje, valamint a fekete közösségekben okozott jelentős egészségügyi hatásai miatt.

A mentolos cigaretták évtizedek óta a dohányzásellenes csoportok célkeresztjében vannak, mert szerintük hozzájárulnak a fekete közösségek aránytalanul rossz egészségi állapotához, és szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok rászoknak a dohányzásra.

Polgárjogi csoportok évek óta azt állítják, hogy 

a mentolos cigaretták aránytalanul nagyobb kockázatot jelentenek a fekete közösségekben, ahol nagy mennyiségben forgalmazzák őket.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a cigarettát szívó fekete felnőttek 81 százaléka használt mentolos változatot, míg a fehér felnőttek körében ez az arány csak 34 százalék.