Bár hivatalosan még nem jelentette be indulását a 2024-es elnökválasztáson, a republikánus jelölti cím elnyerésének fő esélyese régóta Donald Trump. Miután azonban az FBI házkutatást tartott a politikus floridai birtokán, népszerűsége még tovább nőtt a republikánus szavazók körében – derül ki a Morning Consult közvélemény-kutatásából.

Funeral Held For Ivana Trump In New York City
Fotó: JOHN NACION / AFP

Az augusztus 10-én, a házkutatást követően végzett felmérés szerint a republikánus előválasztáson a szavazók 58 százaléka szavazna a volt elnökre, ez a legmagasabb szám Trump 2020-as választási veresége óta és jelentős javulás a júliusi 54 százalékos értékhez képest. A volt elnök támogatói főként Ron DeSantis floridai kormányzó táborából érkeztek, akinek támogatottsága 5 százalékot csökkent, így DeSantis csupán 16 százalékra számíthat.

Azonban a tágabb népességen belül már kevésbé sült el jól Trump számára az FBI akciója, ugyanis a megkérdezettek 49 százaléka szerint a házkutatásra bűncselekménnyel kapcsolatos bizonyítékok miatt került sor, és csak 39 százalék gondolja azt, hogy a lépés célja a volt elnök politikai pályafutásának aláaknázása. 

A hatóságok intézkedésével 49 százalék értett egyet, míg 37 százalékuk ellenezte a lépést.

A 2024-es elnökválasztáson könnyen lehet, hogy ismét Joe Biden száll a ringbe a demokrata párt színeiben, így sor kerülhet a 2020-as elnökválasztás visszavágójára, annak ellenére, hogy a két politikust már akkoriban is sokan túl öregnek tartották a pozícióra.