Közélet

Hadgyakorlatot tekintett meg Putyin, de a videók alapján nem volt boldog

Az orosz elnöknek feltehetően az sem tetszett, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter csak utána érkezett meg a terembe. Közben az orosz védelmi minisztérium hírt adott a háború állásáról is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszterrel együtt megtekintette kedden a múlt hét óta tartó Vosztok-2022 nemzetközi hadgyakorlatot – jelentette a Zvezda orosz állami tévé. A Reuters hírügynökség szerint akár szimbolikusnak is tekinthető a Vosztok idei megrendezése, Moszkva ugyanis bizonyítani akarja, hogy hadereje az ukrajnai háborúval párhuzamosan is képes erre. A Zvezda felvételein Putyin és Sojgu jó hangulatban figyelte az egyik helyszínen a gyakorlatot, amely – mint a neve utal rá – Oroszország keleti részén, a Japán-tengeren zajlik.

Russian President Vladimir Putin (C), accompanied by Defence Minister Sergei Shoigu (L) and Valery Gerasimov, the chief of the Russian General Staff, oversees the 'Vostok-2022' military exercises at the Sergeevskyi training ground outside the city of Ussuriysk on the Russian Far East on September 6, 2022. - The Vostok 2022 military exercises, involving several Kremlin-friendly countries including China, takes place from September 1-7 across several training grounds in Russia's Far East and in the waters off it. Over 50,000 soldiers and more than 5,000 units of military equipment, including 140 aircraft and 60 ships, are involved in the drills.
Fotó: Mihail Klimentyev / AFP

A Twitteren terjedő videók szerint ugyanakkor a megérkezésekor nem volt boldog Putyin, főleg, amikor Sojgu késve csatlakozott hozzá. 

Az orosz védelmi minisztérium ötezer haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép és 60 hadihajó részvételéről számolt be. A Vosztok-2022-n részt vevő orosz katonák száma 50 ezer, ami jóval kevesebb, mint a 2018-ban közölt 300 ezer. Nyugati katonai szakértők szerint azonban a hivatalos közlések mindkét évben a valóságosnál jóval több résztvevőről szóltak. 

Az orosz hadsereg mellett jelentős erőkkel Kína vesz részt a gyakorlaton, de India, Algéria, Laosz, Nicaragua, Szíria és a posztszovjet térségből további hat ország hadseregei is képviseltetik magukat. Pekingi közlés szerint a kínai hadsereg kétezer katonával, háromszáz járművel és 21 harci repülőgéppel vesz részt a Vosztokon. 

Ukrán veszteségek

Közben Ukrajnában éles bevetésen is harcolnak orosz egységek. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán erők Nikolajev-Krivoj Rognál többször is megpróbáltak áttörni a fronton, de az oroszok megakadályozták őket. Elsősorban a légi támogatásnak köszönhetően: az orosz vadászgépek több katonai bázisra és lőszerraktárra is lecsaptak, emellett lelőttek három ukrán Szu–25-öst is. 

A védelmi tárca szerint az ukránok 12 tankot, 19 páncélozott járművet, hat gépfegyverrel ellátott autót és 210 katonát vesztettek a támadásokban. 

Tovább lövik az atomerőmű környékét

Oroszország közben továbbra is azzal vádolja Kijevet, hogy egységei a zaporizzsjai atomerőművet támadják. Ukrán oldalról 24 óra alatt 15 tüzérségi támadást jegyeztek fel Enerhodar városánál és az erőműnél is. Az atomerőműnél egy épület tetejét beszakították a lövedékek. 

Kényelmetlenül közeli a csatazaj az atomerőműnél a NAÜ vezetője szerint

Láthatóan többször is megsérült az erőmű a harcokban Rafael Grossi szerint.

 

 

 

hadgyakorlat orosz-ukrán háború Putyin
Kapcsolódó cikkek