Közélet

Kényelmetlenül közeli a csatazaj az atomerőműnél a NAÜ vezetője szerint

A zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült a harcokban – mondta Rafael Grossi, aki szerint ez tarthatatlan. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hosszú távon is maradna a létesítményben.

Láthatóan többször is megsérült az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint. Grossi a NAÜ küldöttségének élén csütörtökön látogatott a nukleáris létesítménybe, és pénteken tarthatatlannak nevezte az ottani helyzetet. Amíg az atomerőműben tartózkodott – mondta –, kényelmetlenül közelről hallatszott a csatazaj.

International Atomic Energy Agency (IAEA) chief Rafael Grossi talks to the press on a road outside Zaporizhzhia city, after his visit to the Russian-held Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on September 1, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. - The head of the UN nuclear agency on September 1, 2022 said the "physical integrity" of a Russian-held Ukrainian nuclear plant had been "violated" following frequent shelling, on his team's first visit to the facility.
Fotó: Genya Avilov / AFP

Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára

– mondta a főigazgató, aki Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben.

Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítésekor látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről

– közölte.

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Gross – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben. Pénteki Telegram-üzenetében az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat azt írta, hogy az oroszok hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról.

Az orosz megszállók mindent megtesznek, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója ne ismerkedhessen meg a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetével

– olvasható közleményükben, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy az erőműben túlnyomó többségben csak az orosz propagandamédia képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókkal érkező buszokat.

Ezenkívül a megszállók hazudnak az atomerőmű infrastruktúráját ért ágyúzásokról, a keletkezett károkról, és előreláthatóan az ukrán fegyveres erőket hibáztatják mindezért

– folytatódik az Enerhoatom állásfoglalása, mely szerint az orosz katonai teherautókat, amelyek minden tűzbiztonsági előírást megsértve vannak az erőműben, az oroszok vegyvédelmi csapatok felszereléseként mutatták be a NAÜ szakértőinek.

Ráadásul a megszállók nem engedték be a missziót az erőmű krízisközpontjába, és elrejtették az ott tartózkodó orosz katonákat a NAÜ-misszió szeme elől

– írta a vállalat, megjegyezve, hogy az oroszok a NAÜ-missziónak egy előre megrendezett műsort mutattak be, amelyben Enerhodar lakói panaszkodnak az ukrán fegyveres erők állítólagos ágyúzása miatt. Eközben elhallgattatták a mobilkommunikációt és az internetet Enerhodarban, hogy megakadályozzák az atomerőműről és a városról készült fényképek, videó- és műholdas felvételek nyilvánosságra kerülését.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet ad Enerhodar város lövetésével. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt napban négy polgári lakos vesztette életét és tíz sérült meg a régiót ért orosz tüzérségi támadásokban.

A Harkiv megyei kormányzó, Oleh Szinyehubov közölte, hogy 

az orosz erők éjszaka Sz–300-as típusú rakéták csapásaival tönkretették a Lokomotiv nevű sportkomplexum épületét Harkivban, ahol a szinkronúszás bajnokai edzettek.

Különböző sportágak világsztárjainak, olimpiai játékok győzteseinek a fellépéséhez is helyszínként szolgált a létesítmény. Kifejtette, hogy megsemmisült az uszoda, a modern bokszklub, amely ünnepélyesen csak ez év februárjában nyílt meg.

Az ukrán déli parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők délen megsemmisítettek öt orosz lőszerraktárt a herszoni és a mikolajivi régiókban, az előbbi megyében eltaláltak egy drónirányító központot és egy kompátkelőt is.

A hadifoglyokkal való bánásmódot koordináló ukrán parancsnokság közölte, hogy újabb 14 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból egy Donyeck megyében végrehajtott fogolycserével. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy cserébe hány orosz foglyot adtak át.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig 48 700 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 2009 harckocsit és 1126 tüzérségi fegyvert.
 

 

Rafael Grossi zaporizzsjai erőmű zaporizzsjai atomerőmű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek