Környezetvédő aktivisták csokitortával kenték össze III. Károly király viaszszobrát hétfőn a londoni Madame Tussaud múzeumban. A két aktivista jegyet vásárolva jutott be az épületbe, majd összekenték a köztudottan lelkes környezetvédő király viaszmását – írta meg az MTI.

Tortaügy
 

Ezt követően egyikük felidézte Károly még walesi hercegként 2019-ben elmondott beszédét, amelyben azt hangoztatta, hogy az unokái korosztályát képviselő fiatalok ma már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el a környezetvédelmi ügyekben. Az aktivista hozzátette,

a tudomány álláspontja és a kérésünk világos: állítsák le az új nyersolaj- és gázkitermelési projekteket.

A londoni rendőrség közlése szerint az akciót a 20 éves Eilidh McFadden és a 29 éves Tom Johnson követte el. A rendőrök négy embert igazoltattak az eset kapcsán rongálás gyanújával.

Britain's King Charles III waves from the car as he leaves after meeting with members and staff of the association "Project Zero", an organisation dedicated to engaging young people in positive activities, promoting social inclusion and strengthening community cohesion, during a visit of the center in Walthamstow, in east London, on October 18, 2022.
Fotó: Paul Grover / AFP

A Just Stop Oil környezetvédelmi szervezet közleményt adott ki, amelyben magára vállalta a cselekmény elkövetését.

A csoport október elején kezdte el akciósorozatát, ennek során napi szinten próbálják megbénítani vagy lassítani a londoni hétköznapokat. Az ellen tiltakoznak, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése érdekében új nyersolaj- és gázkitermelési engedélyek kiadását tervezi.

Nemrég paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a brit Nemzeti Galériában, továbbá festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin-kereskedés homlokzatát.

A Madame Tussaud múzeum szóvivője megerősítette a rongálást, hozzátéve, hogy az érintett installáció kivételével a múzeum továbbra is látogatható, nem zár be.

Vasárnap egy másik környezetvédő csoport, a magát Utolsó generációnak nevező szervezet hasonló akciót hajtott végre a németországi Potsdam múzeumában, ahol Claude Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le burgonyapürével.