Az agy több, nagy fejlettségű funkciókért felelős részére is erős hatást gyakorol az ayahuasca nevű tudatmódosító főzet, így az összetett döntéshozatalért és a képzelőerőért felelős területeket sem hagyja érintetlenül – olvasható a The Guardian írásában.

Everyday life in Peru
Fotó: AFP

Az amazóniai őserdőben honos Banisteriopsis caapi nevű növény indájából és a Psychotria viridis nevű cserje leveleiből készült főzetet az emberiség legalább ezer éve használja, 

a fogyasztók erőteljes látomásokról, halálközeli élményekről és más dimenziókból érkező lényekkel való találkozásokról számolnak be, továbbá alternatív valóságokba tett utazásokról, amelyek akár az életüket is gyökeresen átalakíthatják. 

A főzet elfogyasztása általában hasmenést vagy hányást is okoz a hatások megjelenése előtt.

Az Imperial College London kutatói ezt elkerülendő, a vizsgálatban részt vevő 20 önkéntesnek injekció segítségével adtak be 20 milligramm dimetiltriptamint (DMT), a szer fő hatóanyagát, amelyet a Psychotria viridis cserjéből vonnak ki. Így a hányást általában okozó másik komponensre sem volt szükségük, és a hatás is jóval rövidebb ideig tartott, mint a főzet fogyasztása esetén. 

Az önkéntesek agyát EEG- és funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, és megfigyelték az agy működését a szer bevétele előtt, alatt, valamint utána is. A résztvevők a vizsgálat folyamán végig visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen milyen intenzív az élmény, amelyet átélnek. A cikkben megjegyezték, hogy a laboratóriumban egyik vizsgált alany sem hányt, mert a hagyományos ayahuascafőzet hánytató hatású összetevőjét nem használták.

Az eredményeket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték, és 

a tudomány mai állása szerint ezek adják jelenleg a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről. 

A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között – mondta el a vizsgálatot vezető Chris Timmermann, hozzátéve, hogy minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között, a kommunikáció kaotikussá, rugalmassá és gördülékenyebbé válik.

A Kaliforniai Egyetem neurológia- és pszichiátriaprofesszora, Robin Carhart-Harris elmondta, hogy 

az ayahuasca elképesztően erős hatású abban a dózisban, amelyben szokás használni. 

Az emberek olyasmikről számolnak be, hogy az ital hatása alatt olyan érzésük van, mintha elhagynák ezt a világot és áttörnének egy másik, rendkívül összetett világba, ahol időnként olyan lényekkel találkoznak, akikről az a benyomásuk, hogy különleges, istenekéhez hasonlatos hatalmat gyakorolnak felettük. 

A mostani kutatás szerint ennek a hátterében az áll, hogy a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetők, továbbá a főzet hatása alatt leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik. Carhart-Harris az álomhoz hasonlította a szer hatását.