A holland választáson a legtöbb szavazatot szerző Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders azzal kezdte a felszólalását a CPAC Hungaryn, hogy a sajtó arról cikkezik: a budapesti szereplésével tönkreteszi majd a kormányalakításról szóló tárgyalásokat. Orbán Viktor nagyon bátor vezető, aki büszkén kiáll az országáért, védi a magyarokat az illegális bevándorlással szemben, és erre a politikára nagy szükség van – mondta a holland Szabadságpárt elnöke.

WILDERS, Geert
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke beszédet mond a kétnapos CPAC Hungary második napján / Fotó: Máthé Zoltán

Megnyertük a választásokat, ezáltal a mi pártunk lett a legnagyobb, és ez egy óriási fellelőséggel jár. Ezáltal a nemzetemről, az országomról is gondoskodom. Ezért arra kérem a holland sajtó képviselőit, hogy menjenek haza

– jelentette ki Geert Wilders. A bevándorlásellenes párt vezetője elmondta, hogy a tömeges migrációt az nem akarta soha feltartóztatni, ezért több országban is olyan negyedek alakultak ki, ahol már nem lehet a nőket az utcára kiengedni. A politikus szerint egyre több országban egyre jobban eltűnnek a keresztény értékek: „Nézzenek körbe, és láthatnak olyan embereket, akik a Hamász zászlóit lengették és a dzsihádot hirdették, és antiszemita üzeneteket kiáltottak nagyon sok európai fővárosban” – mondta.

Wilder elmondta, hogy húsz éve vesztette el a személyes szabadságát, el kellett hagynia az otthonát, mert az iszlamisták a halállistára helyezték a feleségével együtt, ezért 2004 óta különböző védett házakban kell élniük. A Világgazdaság megírta, hogy Wilders az iszlám világot bíráló kijelentéseivel a világ minden táján magára haragította a muszlimokat. Egy volt pakisztáni krikettjátékos ellen még vádat is emelt a holland ügyészség, amiért vérdíjat tűzött ki a politikus fejére. Emellett még Ausztráliából is érkeztek fenyegetések, amelyekben a pártvezér lefejezését követelték.

Nagyon magas vérdíjakat tűztek ki a fejemre, de soha nem adtuk meg magunkat a totalitarizmusnak, az erőszaknak, mert a szólásszabadságunk szent

– jelentette ki Wilders. A politikus hozzátette, hogy amíg a jó konzervatívok megálljt kiáltanak a megfelelő pillanatban, az emberek követni fogják őket.

Korábban lapunk megírta, hogy hónapok óta tartó koalíciós viták, a pártok folyamatos szabotázsa és egy baloldali kormány fenyegetése mellett Geert Wilders holland radikális politikus bejelentette, lemond a miniszterelnöki posztról. 1982 óta ez lenne az első alkalom, hogy egy hollandiai parlamenti választáson nem a győztes párt vezetője lesz a miniszterelnök. A politikus azonban kijelentette, hogy ha visszalépése lehetővé tenné egy jobboldali kabinet megalakulását, akkor nem bánja meg a döntését.  

A közvélemény-kutatások szerint, bár Wilders Szabadságpártja eddig is a legnépszerűbb politikai erő volt az országban, a PPV az elmúlt hónapokban tovább erősödött: a novemberi választási győzelmük során elért 24-ről mostanra 33 százalékra nőtt a támogatottságuk, az összes többi párt kárára, amelyek közül már senki sem tud 17 százalék fölé kapaszkodni.