III. Károly első hivatalos útja brit uralkodóként Franciaországba vezet, ahova március 26–29. között látogat el – közölte pénteken a francia elnöki hivatal. A látogatás során a brit államfőt és feleségét, Kamillát Emmanuel Macron a Versailles-i palotában fogadja vacsorára, ami a Brexit miatt megromlott brit–francia kapcsolatok újraindítását régóta célzó francia elnök nagy sikerének számít.

Előbb azonban Macron utazott III. Károlyhoz
Fotó: Tolga Akmen

A látogatás a francia elnöki hivatal szerint megtiszteli Franciaországot, illusztrálja a két ország közötti történelmi kapcsolatok mélységét, és emlékeztet Macron és III. Károly korábbi együttműködésére is.

Az újdonsült király alig pár nappal a brit miniszterelnök, Rishi Sunak után érkezik Párizsba, hiszen 

március 10-én rendezik meg a 2018 óta első brit–francia csúcstalálkozót a francia fővárosban.

Macron kemény tárgyalási stratégiája a Brexit kapcsán kiváltotta a korábbi brit miniszterelnök, Boris Johnson haragját, és a brit bulvárlapok kereszttüzébe állította a francia elnököt. Nagy-Britannia szerepe az Egyesült Államok és Ausztrália közötti atomtengeralattjáró-üzlettel kapcsolatban viszont Párizst bőszítette fel.

Azonban Macron méltó tiszteletadását II. Erzsébet halála után értékelték a britek, csakúgy, mint az új király. Ez fontos szerepet játszott abban is, hogy a Buckingham-palota úgy döntött, a francia elnök lesz az első külföldi vezető, akit Károly királyként meglátogat – írja a Reuters.