A német kormány hozzájárult, hogy Lengyelország az egykori NDK állományából régi MiG–29 típusú vadászgépeket szállítson Ukrajnának – értesült a Spiegel.

MiG-29 of the NATO fighter squadron
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Lengyelország korábban azt kérte, hogy engedélyezzék Ukrajnának a repülőgépek szállítását, a német kormány pedig azt ígérte, hogy csütörtökig dönt a kérdésről. 

Lengyelország márciusban jelentette be, hogy szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának, hogy ezzel is támogassa az országot az orosz invázióval szemben, ekkor azonban még nem volt szó az egykori NDK állományába tartozó gépek átadásáról. 

Németország 2002-ben 23 MiG–29-es vadászrepülőgépet adott el Lengyelországnak, amelyeket a Bundeswehr az NDK Nemzeti Néphadseregétől vett át. Andrzej Duda lengyel elnök biztonsági tanácsadója, Jacek Siewiera március végén azt mondta, hogy a lengyel légierőnek ma is mintegy tucatnyi példánya van belőlük. A Németországból származó haditechnikai eszközökre vonatkozó adásvételi szerződések általában kikötik, hogy a német kormánynak bele kell egyeznie egy esetleges későbbi átadásba.