Közélet

Heves csata Bahmutnál – az oroszok szerint vegyi fegyveres támadás történt

Noha már az utolsó kulcsfontosságú útvonalat is ellenőrzésük alá vonták az oroszok, az ukránok szerint katonáik kontroll alatt tartják a helyzetet a Donyeck megyei Bahmutnál. Az oroszok szerint drónról vetett be vegyi fegyvert az ukrán hadsereg Zaporizzsja irányában.

Az ukrán erők kontroll alatt tartják a helyzetet a Donyeck megyei Bahmutnál, ahol hosszú ideje heves harcokat folytatnak a támadó orosz erőkkel – jelentette ki Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese pénteken. Elismerte ugyanakkor, hogy az orosz erők valamelyest előrehaladtak a pénteki harcok során is. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója szintén a Telegramon azt hangoztatta, hogy noha az ukrán erők Bahmutban operatív bekerítésbe kerültek, korai lenne még a teljes bekerítésüktől beszélni. A városért az ő megfogalmazása szerint is heves harcok folynak.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve mintegy 525 főben határozta meg az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét, és közülük elérheti a 310-et azon katonák száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A beszámoló szerint a kupjanszki frontszakaszon négy ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot számoltak fel, emellett az orosz hadsereg jó néhány haditechnikai eszköz mellett megsemmisített egy lőszerraktárt is.

Ukrainian soldiers on the frontline in Ukrainian soldiers on the frontline in t
Fotó: AFP

Konasenkov szerint Artemivszknél (Bahmut) a rohamegységek – ezt a kifejezést a hadijelentés a Wagner zsoldoscsoportra alkalmazza – folytatták a harcot a város nyugati negyedeiért az orosz légideszanterők támogatásával, amelyek a szárnyakon visszaverték az ukrán ellentámadási kísérleteket. Mint mondta, a harcászati légierő Csasziv Jar, Kraszne és Predtecsine könyékén mért csapást az ukrán alegységekre.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője péntek reggel azt állította, hogy a Wagner fegyveresei katlanba zárták Bahmutban az ukrán erőket, miután az oroszok felügyeletük alá vonták az ellátásukat biztosító út egyik szakaszát. Korábban Gagin azt mondta, hogy az ostromlott város 90 százaléka már orosz kézre került.

Vegyi fegyvert vetett be 

Drónról vetett be vegyi fegyvert az ukrán hadsereg Zaporizzsja irányában, egy orosz katona égési sérüléseket szenvedett – állította egy pénteki bejegyzésében Vlagyimir Rogov, a nagyrészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja. Közölte, hogy a front közelében az orosz erők vegyvédelmi készleteket halmoztak fel egy újabb hasonló támadás esetére. Orosz illetékesek jelezték, hogy ukrán részről az idén többször töltöttek fel videót a világhálóra tiltott fegyvertípusok bevetéséről.

 

orosz ukrán háború Bahmut
Kapcsolódó cikkek