Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán haditanácsülést hívott össze, amelyen a frontvonalak állapotáról és az ígért ellenoffenzíva megvalósításáról tárgyaltak az ország katonai vezetői.

Fotó: MTI / AP / Libkos

Az ukrán erők folytatják a védekező hadműveletet, és sikereket értek el a Donyeck megyei Bahmutnál

– közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

A katonai vezető egy videófelvételt is közzétett a Wagner orosz zsoldoscsoport egy fogságba ejtett katonájáról. A hadifogoly elmondása szerint a háborúban való részvételre őt leginkább az anyagi juttatások ösztönözték.

Arra számítottunk, hogy otthon fogunk szolgálatot teljesíteni, ehelyett a fronton kötöttünk ki. Azt mondták nekünk, hogy ha nem megyünk harcolni, akkor teherautókra raknak, és többé senki nem lát bennünket

– állította a felvételen a fogságba esett zsoldos.

Zelenszkij és tanácsadói a haditanácsban megvizsgálták a frontvonalakon szolgáló alakulatok és a tartalékosok lőszerellátását.

„Elemeztük a meglévő és a potenciális szállítási szerződéseket, valamint saját termelésünk növelésének lehetőségét” – mondta az államfő. Megkezdték a légierő fejlesztése átfogó koncepciójának kidolgozását, és ebben a nyugati típusú repülőgépekre való átállással számolnak.

Új szervezeti felépítés, a pilóták és a személyzet kiképzése, a szükséges infrastruktúra, logisztika és egyebek voltak napirenden – sorolta az elnök.