Közélet

Több tucat ukrán hadifoglyot végeztek ki télen az oroszok

Az ENSZ jelentése szerint a téli időszakban 32 ukrán hadifoglyot végeztek ki. A kiszabadult ukránok szerint az orosz katonák rendszeresen hajtanak végre válogatott kínzásokat is a kihallgatások során.

A tél három hónapja alatt az Ukrajna területén állomásozó orosz katonák 32 ukrán hadifoglyot végeztek ki. Ez több, mint bármely korábbi időszakban – áll az ENSZ Emberi Jogokat Megfigyelő Missziójának március 26-án közétett ukrajnai jelentésében – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Tens of thousands of people attend a memorial mass at the graveyard to mourn the victim of Russia's invasion war of Ukraine Lyviv in Ukraine on Febr. 24, 2024, two years after the war broke out. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
orosz-ukrán háború
Az elmúlt időszakban 32 ukrán hadifoglyot végeztek ki az oroszok / Fotó: Kaname Muto / Yomiuri / AFP

A jelentés részletezi, hogy a decembertől februárig tartó téli időszakban 12 alkalommal összesen 32, a közelmúltban elfogott ukrán hadifoglyot végeztek ki az oroszok. Az ENSZ ezek közül három incidenst megerősített, amelyek során az orosz katonák hét ukrán disszidens katonát végeztek ki. A szakértők elbeszélgettek 60 olyan ukrán katonával, akik nemrégiben szabadultak a fogságból. A korábbi hadifoglyok beszámolói szerint legtöbbjüket szexuálisan bántalmazták. Az ukránok szerint nemi erőszakkal és kasztrálással, a nemi szerveket ért veréssel vagy áramütéssel kínozták őket, illetve a kihallgatások során is gyakran voltak kitéve erőszakos cselekményeknek fogvatartóik által. Az orosz–ukrán háború kezdete óta számos alkalommal érte már ilyen vád az orosz katonákat.

Árverésre bocsátotta egy orosz tiszt azt a kést, amellyel megkínozta a moszkvai terroristát

Árverésre bocsátotta azt a kést, amellyel levágta az egyik moszkvai terrorista fülét egy orosz katona. A tiszt nem adott meg kezdő licitet, a legmagasabb ajánlat a cikk publikálásakor körülbelül 40 ezer forint volt.

 

 

ukrán hadifogoly katona orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek