A Hamász szombaton közölte, hogy vizsgálja a gázai tűzszünetre vonatkozó új izraeli javaslatot – írta a The Guardian.

gáza, túsz, hamász
izraeli háború
Fotó: AFP

A lap emlékeztet, hogy a bejelentés azt követően történt, hogy Egyiptom fokozta erőfeszítéseit, hogy megállapodásra jussanak Izrael és a Hamász között a háború befejezéséről és az izraeli szárazföldi offenzíva megakadályozásáról a Gáza déli részén fekvő Rafah városa felé. A Hamász magas rangú tisztviselője, Khalil al-Hayya elmondta, hogy a palesztin fegyveres csoport értékeli Izrael javaslatát, és „annak tanulmányozása után benyújtja válaszát”.

A vezető nem árult el részleteket Izrael ajánlatáról, de azt mondta, hogy az a Hamász két héttel ezelőtti javaslatára adott válasz. Az áprilisi tárgyalások középpontjában egy hathetes tűzszüneti javaslat, valamint 40 polgári és beteg túsz szabadon bocsátása állt, cserébe több száz, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin fogoly kiszabadításáért.

A Hamász nyilatkozata néhány órával a magas szintű egyiptomi küldöttség izraeli látogatásának befejezése után hangzott el, bár még mindig nem világos, hogy Izrael legutóbbi válasza a Hamásznak közvetlenül kapcsolódik-e a pénteki látogatáshoz – írta a lap.