Közélet

Az izraeli háború 200. napja – egyre feszültebb a hangulat Irán és az Európai Unió között

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei „elvben megállapodtak” az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről. Irán szerint csak megvédte magát Izraellel szemben. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Irán Izrael elleni támadása után bejelentett uniós szankciók sajnálatosak, hiszen az ország csupán önvédelemből lépett fel – fogalmazott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Pro-Palestinian demonstration in Toronto
Irán, izraeli háború
Az EU már több büntetőintézkedést vezetett be Irán ellen / Fotó: Anadolu via AFP

Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt, Teherán állítása szerint az akciót megtorlásként szánták a damaszkuszi nagykövetségük elleni támadás miatt. Hétfőn az EU külügyminiszterei elvben megállapodtak az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztésében.

Sajnálatos látni, hogy az EU gyorsan úgy döntött, hogy újabb jogellenes korlátozásokat alkalmaz Iránnal szemben,

csak azért, mert Irán élt az önvédelemhez való jogával Izrael agressziójával szemben” – írta Amirabdollahián az X-en.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az EU már több büntetőintézkedést vezetett be Irán ellen a tömegpusztító fegyverek terjesztése, az emberi jogok megsértése és drónok Oroszországnak történő szállítása miatt. Több uniós ország azonban most a drónokkal kapcsolatos szankciórendszer kiterjesztését szorgalmazta, hogy az kiterjedjen a rakétákra és a közvetítő erőknek történő átadásra is

Iránra is lecsapott a szankciós kalapács

Az Izrael elleni támadás miatt a brit és az amerikai kormány is bejelentett egy szankciós csomagot. Az intézkedések az iráni kormány tagjait és fegyvergyártó cégeket is érintenek.

 

 

16:53

Izrael magas ragú Hezbollah-terroristákat semlegesített

Az izraeli hadsereg (IDF) két fontos Hezbollah-terroristát semlegesített – közölte a hadsereg egy X-bejegyzésben. Az IDF szerint mindkét likvidált személy a Hezbollah légi egységének volt jelentős tagja. Eközben a terrorszervezet is újabb támadást hajtott végre az Akkónál lévő izraeli katonai bázison.

12:59

Kiderült, hogy mit találtak el az izraeli válaszcsapással Iránban

Műholdfelvételek tanúsága szerint egy orosz gyártmányú légvédelmi üteg radarját találta el az izraeli válaszcsapás Iránban a múlt héten – írta kedden az AP amerikai hírügynökség. A támadás után iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy bármilyen kár keletkezett volna.

Teherán irán izraeli háború Izrael
Kapcsolódó cikkek