Az Egyesült Államokban már kapható a Thermonator nevet viselő, lángszóróval felszerelt robotkutya, amelynek birtoklása valamilyen okból kifolyólag még csak nem is tilos. Ahhoz képest, hogy egy lángszórós robotról van szó, az eszköz ára még csak nem is kifejezetten borsos, már 9420 dollárért (kevesebb mint 3,5 millió forint) meg lehet venni. A kiszállítás Magyarországra további 3751 dollárba (1,4 millió forint) kerül.

Throwflame, lángszóró
Elsőre nem világos, hogy mire jó a lángszórós robotkutya, de nagyon látványos működés közben / Fotó: Throwflame

A hiánypótló terméket a Gizmodo írása szerint az ohiói lángszórógyártó, a Throwflame alkotta meg, 

egy 12 kilós robotkutya hátára szerelve a cég ARC nevű lángszóróját, amely akár tízméteres tüzet is tud fújni. 

A lángszóró benzinnel működik, ám a robotot már akkumulátor mozgatja, amely akár négy órán át is bírja feltöltés nélkül. A Thermonatort távolról, a cég alkalmazásával lehet irányítani. A Throwflame nem maga fejlesztette a robotot, az feltehetően egy Unitree Go1 típusú eszköz, csak kapott egy lángszórót is. 

Mire jó egy lángszórós robotkutya?

Bármennyire is innovatív megoldásról van szó, felmerül a kérdése, hogy mire jó, amire a gyártó válasza az, hogy erdőtűzkontrollra és -megelőzésre, mezőgazdasági tevékenységek menedzselésére, ökológiai konzervációra, szórakoztatásra, különleges effektekre, de akár hó és jég eltávolítására is.

A Throwflame honlapja szerint ez az első lángszórót hordozó robotkutya, amely képes bárhova elvinni a tüzet, sőt a cég a szállítási költségeket is állja. A cég egyébként lángszóróval felszerelt drónt is árul TF-19 WASP néven.