A francia hatóságok kölcsönkérték a párizsi olimpia idejére a görög légierő Crotale rövid hatótávolságú föld-levegő rakétarendszereit – értesült diplomáciai forrásokból a görög Kathimerini című lap.

olimpia
A Crotale rendszer több szempontból is kapóra jönne a franciáknak – az olimpia csak az egyik / Fotó: Hans Lucas via AFP

Párizs érvei szerint légvédelmi rendszereket kíván Ukrajnának szállítani, így viszont nem marad elegendő kapacitása a hazai pályán megrendezendő olimpia, a párizsi kritikus infrastruktúra kellő védelmére. 

„Ha szövetségeseink egy bizonyos időszakra – ebben az esetben az olimpiai játékok idejére – konkrét segítséget kérnek, amely semmilyen módon nem érinti az ország védelmi képességét, akkor ezt meg fogjuk tenni, de mindig a két fél közötti koordinációt és konzultációt követően – mondta Pavlosz Marinakisz görög kormányszóvivő. – De mindig, és ezt világossá teszem, korlátozott, konkrét időszakról beszélünk” – tette hozzá.

A hír igencsak megdöbbentő, nehéz elképzelni, hogy egy olyan haderővel rendelkező államban, mint Franciaország ne lenne elegendő légvédelem ahhoz, hogy biztosítsa területét. Az eddigi híradások csak arról szóltak, hogy az olimpia alatt külföldi katonák és rendőrök segítenek a rend fenntartásában a sportesemény alatt. 

A Politico című lap kommentárja viszont kontextusba helyezi a szokatlan párizsi kérést. Az általában jól értesült lap szerint a háttérben az áll, hogy 

Emmanuel Macron francia elnök nyomást szeretne gyakorolni Athénra, hogy oldja fel légvédelmének egy részét az általános európai törekvés keretében, így erősítendő az ukrán védelmet. 

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken, az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport tervezett telekonferenciáján további nyomást gyakorol Athénra  Ukrajna támogatásáról.

A szóban forgó Crotale légvédelmi rendszer francia gyártmányú, és 2003-ban integrálták a görög légierőbe. Lőtávolsága 11–20 kilométer, maximális bevetési magassága pedig 6 kilométer. A franciák ideálisnak nevezik arra a célra, amelyre kölcsönkérték a rendszert. 

Olimpia – geopolitikai kontextusban

A Financial Times által a hét elején közzétett jelentés szerint az európai vezetők a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón személyesen sürgették Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt és spanyol kollégáját, az azóta lemondását kilátásba helyező Pedro Sánchezt, hogy légvédelmi rendszereket szállítsanak Ukrajnának. A görögök viszont meglehetősen tartózkodóak ebben a kérdésben. „Már nyújtottunk kézzelfogható segítséget Ukrajnának és népének” – mondta Marinakisz egy hétfői sajtótájékoztatón. 

Hangsúlyozni kell azonban, hogy semmilyen olyan lépésre nem kerül sor, amely akár csak távolról is veszélyeztetné nemzetünk elrettentő képességeit vagy légvédelmét

– tette hozzá.