Közélet

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

Az ukránok kezdenek kifogyni a fegyverből és a morál is megtörni látszik a honvédőkben. Ezen az állapoton változtathat az amerikai törvényhozás által elfogadott 61 milliárd dolláros segélycsomag. Oroszország nem várja meg, hogy az ukránok újra felfegyverezzék magukat, előrenyomultak Donyeck megyében, és áttörték a frontot.

Az ukrán csapatok szervezetlensége miatt az orosz hadsereg szinte ellenállás nélkül tud előrenyomulni Ocseretine falu közelében. Az oroszok már elfoglalták szinte az egész települést, és kiépítették a védelmi vonalaikat. A falu a front vonalának a közepénél található, Donyeck közelében. Innen Oroszország egy átfogóbb offenzívát indíthat Ukrajna központi részei felé, még az előtt, hogy az amerikai segélyszállítmányok megérkeznének.

orosz-ukrán háború
Áttörés az orosz–ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre / Fotó: AFP

Orosz hírforrások szerint az inváziós erők már ki is tűzték az orosz zászlót Ocseretine közigazgatási épületeire. A településről kikerült felvételek alapján elmondható, hogy a falu csöndes, nem hallatszik lövöldözés vagy ágyúzás a videókon. Ez azt jelentheti, hogy az ukránok feladták a települést, nem küzdenek a visszaszerzéséért. Erre utal az is, hogy a Telegramon található videókon az orosz katonák meglehetősen nyugodtan közlekednek a falu utcáin.

 

Az Egyesült Államok katonai tanácsadókat küldhet Ukrajnába

Miközben az amerikai törvényhozás elfogadta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai segélyt, az oroszok felgyorsították az offenzívát Donyeck megyében. A szervezetlen és vélhetően kifáradt ukrán hadsereg jelenleg nem tudja útját állni az inváziós erőknek, így Kijev egy nagyobb szeletet is elveszíthet az országból, mire az amerikai fegyverek megérkeznek.

A Politico arról írt, hogy az USA azt tervezi, hogy a fegyverek megérkezéséig katonai tanácsadókat küldhet Ukrajnába, hogy segítsenek megszervezni a védelmet. 

Az amerikai katonai tanácsadók nem vesznek részt harci cselekményekben. A feladatuk a csapatmozgások és a felszerelések logisztikai menedzselése lenne.

 

18:25

Már félmillió ukrán katona halt meg a fronton

Közel 500 ezer embert veszítettek az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca keddi vezetőségi ülésén. A miniszter továbbá azt is elmondta, hogy növelni fogják az ukrán területen lévő logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló raktárbázisok elleni csapások intenzitását.

16:54

Katonai segélyek áradatát ígérik Ukrajnának - Lavinát indított el az amerikai képviselőház szombati döntése

Óriási katonai segélycsomagot jelentett be Rishi Sunak brit miniszterelnök. A britek több milliárd font értékben adnak katonai felszerelést és pénzügyi támogatást Ukrajnának az oroszok elleni háborúra. Ez lesz az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb katonai támogatási csomagja. A NATO és az Európai országok sorra ajánlják fel fegyverkészleteik egy részét Kijev számára.

13:02

Az orosz árnyékflotta hajói kémkednek is

Nemcsak a szankciók kijátszását segítik a frissen beszerzett orosz tankerek, de szokatlan felszerelés is van rajtuk. Ezért a svédek attól tartanak, hogy az árnyékflotta hajói fülelnek is a Balti-tengeren.

09:17

Kijev cérnaszálon kapaszkodik az amerikai mentőövbe

Önmagában nem fordítja meg a háború menetét az amerikai segélycsomag, ugyanakkor átmeneti fellélegzéshez juttatja Kijevet, ugyanis az elmúlt hónapokban a támogatások ütemének csökkenését jelentősen megszenvedte az ukrán fél. Most igen sok múlik azon, hogy az amerikai segítség konkrétan mikor jut el a frontvonalba, miután a képviselőház még szombaton zöld utat adott neki.  Fél éves vita előzte meg a döntést, ami komoly lőszerhiányt okozott a fronton, a Kreml erői kihasználták a helyzetet.

08:50

Brutális dróntámadás érte Odesszát – videó

Oroszország drónokkal mért csapást a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosra, ahol hét ember megsebesült, köztük két gyerek, és támadás érte a fővárost, Kijevet is – közölték kedden kora reggel ukrán katonai tisztviselők.  

orosz-ukrán háború Egyesült Államok offenzíva
Kapcsolódó cikkek