Közélet

Izrael tovább lövi Rafahot, nem érdekli az amerikai fenyegetés

Az Egyesült Államok visszatartja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányait, ameddig nem hagynak fel a Rafah elleni támadásokkal. Izrael ennek ellenére tovább lövi a város külső régióit, nem vonulnak vissza.

Izraeli tankok és harci repülőgépek bombázták Rafah területeit csütörtökön – közölték palesztin lakosok, miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy visszatartja a fegyverszállítmányokat Izraeltől, ha a hadsereg (IDF) folytatja a város elleni támadásokat. A Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalás során a Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselői is arról számoltak be, hogy harcosaik páncéltörő rakétákkal és aknavetőkkel lőtték ki Rafah keleti külterületén tömegesen felvonuló izraeli tankokat.

Fotó: AFP

A város keleti szélén a lakók elmondása szerint egy helikopter tüzet nyitott, miközben több helyen katonai drónokkal figyelték a területet. Izrael azt állítja, hogy a Hamász fegyveresei Rafahban bujkálnak, az előkerítésüket pedig nem könnyíti meg, hogy több százezer gázai menekült a város falai közé a harcok elől, emiatt hétfőn már megkezdődött a lakosság evakuálása – írja a Reuters. Két egyiptomi biztonsági forrás szerint 

a Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalások némi előrehaladást értek el, de nem született megállapodás.

„Az elmúlt néhány órában mindkét féllel folytatott egyeztetések alapján igazítottunk, hozzáadtunk és töröltünk pontokat” – mondta az egyik forrás. 

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan csütörtökön elítélte az Egyesült Államok azon döntését, hogy szünetelteti a fegyverszállításokat Izraelnek. A politikus szerint ez a lépés jelentősen rontja az ország képességét a Hamász terrorszervezet legyőzésére és hatalmának semlegesítésére. 

 

izraeli háború Rafah Izrael Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek