Közélet

Izrael új átkelőhelyen engedi be a humanitárius segélyeket

Kerem Salomnál nyitották meg újra az átkelőhelyet. Az Egyesült Államok szerint Izrael az elvállalt kötelezettségeit teljesíti azzal, hogy új segélyszállító kamionokat engednek be.

Izrael szerdán megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához – közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerda reggel. Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden azt mondta, hogy Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő napon megnyitják a Kerem Salom-i átkelőt a kamionok Gázába jutása érdekében.

Izrael új átkelőhelyen engedi be a humanitárius segélyeket / Fotó: AFP

Az átkelőhelyet a hét elején azután zárták le, hogy területére a Gázai övezet déli csücskében fekvő 

Rafahból számos lövedéket indítottak palesztin fegyveresek, melyek megöltek négy, és megsebesítettek több mint tíz izraeli katonát.

Annak ellenére, hogy a Hamász pozitív választ adott a tűzszüneti és túszegyezményre, Izrael hétfőn tankokkal támadta Rafah keleti részét. Izrael állítása szerint ez még nem a Rafah elleni tervezett hadművelet, annak előkészítése még mindig folyamatban van. Az izraeli hadsereg továbbra is kitart amellett, hogy 

korlátozott hadműveleteket hajtanak végre a városban, nem az elfoglalására készülnek.

Hétfő este szárnyra kapott a hír, hogy a Hamász elfogadta a tűzszünetről szóló javaslatot, melyről az iszlamista szervezet vezetője katari és egyiptomi közvetítők útján tárgyalt, ám gyorsan kiderült, hogy korai volt a háborúskodás végének szóló öröm, ugyanis Izrael szinte azonnal cáfolta, hogy sikerült megállapodni a fegyvernyugvásról.

 

Kerem Salom izraeli háború Izrael Hamász Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek