Manager Magazin

Csodavárás helyett a belső motiváció a kulcs

Nem hiszek abban, hogy külső hatásra bármilyen változást el lehetne érni, azért nekünk kell tenni – vallja Béres Alexandra, aki bár sikeres üzletasszony, sosem tekint akként magára, ma is a sport a természetes közege.

M.M.: Igaz, hogy José Mourinho felkérte, legyen a Manchester United erőnléti edzője?

B. A.: Nem egészen, de ezek szerint látta a képet az Instagram-oldalamon. A férjem, Krisztián régóta a Unitednek szurkol, a Chelsea elleni meccsre látogattunk el Manchesterbe, az Old Traffordra. Megszerettem a focit az elmúlt években.

Ha már az Instagram. Milyen szerepet tölt be a közösségi média az életében?

Nélkülözhetetlen a használata egy ismert embernél, hiszen a vállalatok is mérlegelik, ha meghívnak, hogy mekkora elérést generálhatok az adott eseménnyel. A Facebookon leginkább mozgással és táplálkozással kapcsolatos szakcikkeket osztok meg, illetve azokat a rendezvényeket mutatom be, amelyeken megjelenek. Itt a személyes tartalom elenyésző, arra ott van az Instagram, de nem törekszem arra, hogy tökéletesnek láttassam magam, inkább a hétköznapi élet egy-egy humoros, emberi oldalából mutatok meg néhány pillanatot.

„Három sportágban is eljutottam a válogatott szintig, ritmikus gimnasztikában, fitneszben és curlingben”
Fotó: Vémi Zoltán

Hogyan kezdődött a sportpályafutása?

Három sportágban is eljutottam a válogatott szintig, ritmikus gimnasztikában, fitneszben és curlingben. A szüleim ötévesen vittek le a tornaterembe, mert nagy pocakú kislány voltam. Annyira megszerettem a ritmikus gimnasztikát, hogy hamar versenyszerűen kezdtem el űzni, ez hattól egészen 18 éves koromig tartott. Aztán jött a fitnesz, amelyben világ- és Európa-bajnok is voltam, úttörőnek számítottam, hiszen a kilencvenes évek közepén a sportág igencsak gyerekcipőben járt idehaza. A curling pedig még inkább rétegsport, de itt is tíz éven át, 2011-ig voltam a válogatott tagja. Az volt a legcsodálatosabb, hogy a sebészorvos édesapám és a fejlesztő analitikus édesanyám nem erőltette, hogy az ő példájukat kövessem, az örömömet látva hagyták, hogy a sportban bontakozzam ki, így iskolában is a Testnevelési Egyetemre vezetett az utam.

Melyek voltak az első jelei annak, hogy mindebből üzleti vállalkozás is felépülhet?

Céltudatos embernek tűnök, de üzleti szempontból soha nem voltam igazán az. Amikor huszon-egynéhány évesen besétáltunk a bankba, semmi fedezetünk nem volt, a hitelkérelmünk elbírálója mégis elhitte, hogy sikeresek lehetünk – szerencsére igaza lett.

Elsősorban mindig az emberek érdekeltek, minden más jött emellett magától,

akár az edzőterem nyitása, a házi torna DVD vagy könyv kiadása, illetve a diétásétel-rendelés bevezetése. Mindig is a mozgás volt az én terepem, ha például egy cég vagy termék arcaként tárgyaltam, elvégeztem a rám váró feladatokat, de sosem éreztem az üzleti világot a természetes közegemnek.

„Állandó önmegújulásban vagyok, ez egy folyamat, hiszen az élsport után fordultam az egészséges életmód és a hétköznapi emberek felé”
Fotó: Vémi Zoltán

Manapság hogyan épül fel egy átlagos napja?

Reggelente elviszem a gyerekeket iskolába, illetve óvodába, utána dolgozom, akár otthonról, a gép előtt ülve, vagy teremben, ahol emberekkel foglalkozom. Nagyon sok vállalati rendezvényre, egészségnapra hívnak, egyre több előadást tartok. Az ételkiszállító cégem mindennapjaiban a minőség-ellenőrzés és a tanácsadás terén folyamatosan jelen vagyok, emellett fix időpontokban zsírégető és szeniortornákat tartok. A délutáni órákat igyekszem hétköznap családi körben tölteni, ezzel kompenzálva, hogy a hétvégéim szinte sosem szabadok.

Milyen szempontok alapján választja ki a munkatársait?

Fordítva haladok ebből a szempontból is, mint a többség, hiszen az utóbbi tíz évben egyre kevesebb emberrel dolgozom. Mivel önmagamat képviselem, nem érzem hitelesnek, ha a teendőimet folyton kiszervezem. Gondolhatok akár az edzőkre, dietetikusokra, kommunikációs szakemberekre, idővel szűkült a belső kör, a három legfontosabb „menedzsmenttag” a férjem, az édesanyám és a PR-vezető kolléganőm.

Az edzéstervek és étrendek terén egyik trend jön a másik után. Inkább követi, vagy diktálja azokat?

Állandó önmegújulásban vagyok, ez egy folyamat, hiszen az élsport után fordultam az egészséges életmód és a hétköznapi emberek felé. Teljesen eltérő szociális környezetben és élethelyzetben lévő, más-más testalkatú és igényű hölgyek fordulnak hozzám, akár szülés előtt vagy után, elváltan vagy épp rossz idegállapotban; több mint húsz éve tanítok, egyszersmind rengeteget tanultam ez idő alatt – róluk, velük. Nyilván követem a külföldi szaklapokat, illetve a különböző, új irányzatokat mutató edzésvideókat, de nálam az is rengeteget számít, hogy nemcsak egy OKJ-tanfolyamon kapott tudás van a birtokomban, hanem gyerekkorom óta tartó képzés a hátterem eltérő mozgásformákból.

Ma is folyamatosan képzem magam, de közben a jól berögzült mozdulatokat is újraértelmezem, még a tízévnyi balettóráknak is hasznát veszem.

A Diéta&Fitnesz magazinban, melynek a szakmai koordinátora vagyok, igyekszem ebben is utat mutatni.

Társadalmi szintű probléma a mozgásszegény életmód és az elhízás. Van remény az elmozdulásra?

Nem hiszek abban, hogy külső hatásra bármilyen változást el lehetne érni, azért nekünk kell tenni.

Nagyon sok a csodaváró ember, legyen szó egy kapszuláról, egy rázógépről vagy éppen egy akupunktúrás kezelésről, de belső motiváció nélkül nincs eredmény.

Az oktatásnak ugyanakkor nagy szerepe lehet abban, hogy a szemléletváltás már az alsó tagozatos iskolásoknál megtörténjen.

Milyen hosszabb távú tervei vannak?

Nemcsak azt tudom, hogy ugyanaz lesz húsz év múlva a férjem, mint aki ma, hanem azt is, hogy ugyanúgy a sport és a mozgás határozza majd meg a mindennapjaimat. Amíg a gyerekeim kicsik, ott akarok lenni velük a fontos pillanatokban, ezért csak nagyobb szabadságot stratégiai, vezetői, tanácsadói feladatokat vállalok, amikor már nagyobbak lesznek, jöhetnek az újabb kihívások.

Nehéz megszervezni a szabadidős programokat?

Nem könnyű, hiszen gyakran hat-nyolc hónapra előre is vannak fix programjaim. Belföldön a Balaton, külföldön pedig Olaszország a nagy kedvencünk, a családunk az aktív pihenés híve, ha csak tehetjük, biciklizünk, kirándulunk.

BÉRES ALEXANDRA

A népszerű fitneszedző és sportoló 1976. május 7-én született Budapesten. Hatéves korától versenyszerűen sportolt, ritmikus gimnasztikában, fitneszben és curlingben is válogatott szintig jutott. Sok cég és termék reklámarcaként találkozhatunk vele a tévében és számos magazinban, vállalkozása a Súly-Kontroll Kft., melynek ma is ügyvezetője. A torna DVD-k kiadása után a diétás ételek házhoz szállításával is sikeres lett, emellett oktató, tanácsadó, vállalati rendezvényeken, sportnapokon is tart előadásokat. Férje, Barna Krisztián fotós, két lányuk van, Panna (2009) és Flóra (2014).

Az interjú a Manager Magazin májusi számában jelent meg

(Csodavárás helyett a belső motiváció a kulcs)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin Béres Alexandra interjú