Manager Magazin

Határtalan védelem

Jók a magyar testőrök, kiemelkedő a képzettségük, de a nemzetközi szövetség elnöke szerint még mindig gondot okoz a nyelvtudás hiánya.

A magyar testőrök általában nagyon jók, nem véletlen, hogy többen a világhírnévig vitték – mondta a Manager Magazinnak Popper György, a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) elnöke. A szervezet vezetője Dóra Jánost említette elsőként: John Dora – ahogy a legtöbben ismerték – külföldön lett elismert biztonsági szakember, sokan a világ egyik legjobb testőreként tartották számon, aki a szaúdi uralkodótól a marokkói királyi családig egy sor híresség mellett is dolgozott, így többek között védte Stevie Wondert, Muhammad Alit vagy éppen Tony Curtist. De volt magyar testőre minden idők (egyik) legnagyobb popsztárjának, Michael Jacksonnak is Farkas Attila személyében, aki hat évig védte a pop királyát. (Farkas Attiláról bővebben itt olvashatnak.)

A testőrszövetség vezetője szerint szép számmal vannak most is olyan szakemberek, akik ilyen messzire juthatnának.

A magyar testőrök ugyanis nagyon jól felkészültek, a civil állományon kívül ez Popper szerint ma már a hivatásos állományra is igaz, ugyanakkor gond, hogy gyenge a nyelvtudásuk.

„Nagyon sokszor ez szab gátat a külföldi karriernek, azaz, hogy nem tanultak meg rendesen egy idegen nyelvet, nem beszélnek például angolul” – tette hozzá, bár már lát ebben is változást, de még mindig van hova fejlődni.

Popper György / Fotó: Móricz-Sabján Simon

A világon nagyon sokan foglalkoznak biztonsági képzéssel, minden országnak megvan a maga rendszere, amelyek általában nem átjárhatók. Tehát hiába van valakinek magyar biztonságiőr-vizsgája, azzal nem kap munkát például Szlovákiában – és ugyanez fordítva is igaz, hiába jön ide valaki angol vagy francia papírral, nem tud elhelyezkedni.

A testőrszövetség azonban kialakított egy olyan oktatási rendszert, amely már átjárható – ugyanazt oktatják a világ negyven országában, van egy kidolgozott, egységes tematika. „Vannak országok, ahol egyes képzésekre csak mi vagyunk jogosultak. Például Mexikóban fegyveres képzést a rendőrségen és a hadseregen kívül csak mi végzünk” – fogalmazott a szövetség elnöke. Hozzátette: a képzéseik révén az IBSSA papírjával Irakban, Afganisztánban, Észak-Afrikában és hasonló válságövezetekben lehet a legkönnyebben elhelyezkedni.

A testőrszövetséget elsődlegesen azzal a céllal hozták létre 25 évvel ezelőtt, hogy szakmai versenyeket szervezzen biztonsági szakembereknek, testőröknek. Az IBSSA-nál azt vállalták fel, hogy a civil biztonsági szakma részére kidolgozzák az átjárhatóságot, az együttműködési lehetőséget, az információcseréhez való hozzájutást. Amiben Popper szerint az élen járnak, az a képzés.

Popper szerint vannak még megoldandó feladatok, ugyanis úgy véli, nagyon közel állunk ahhoz a helyzethez, hogy biztonsági területen olyan munkaerőhiány alakuljon ki, ami már akadályozza a feladatok ellátását. Ezzel szerinte egyetlen módon lehet megbirkózni: béremeléssel.

Olyan béreket kell adni, amelyek itt, ebben ágazatban tartják az embereket

– hangsúlyozta szövetség vezetője. Hozzátette, hogy óriási piacról van szó, hiszen Magyarországon jelenleg körülbelül százezer alkalmazott dolgozik a civil biztonsági szférában. A nemzetközi szervezet vezetője szerint sikerült az IBSSA-t olyan szintre felfejleszteniük, amelyet a világon már mindenhol jegyeznek. Úgy véli, Magyarországon is jó a kapcsolata a szövetségüknek a különböző hivatalos szervekkel, kiváló az együttműködés a TEK-kel és a rendőrséggel is.

A cikk a Manager Magazin novemberi számában jelent meg

(Határtalan védelem)

(A címlapkép forrása: Brendan Smialowski / AFP)

Manager Magazin – HU

testőr Popper György Manager Magazin biztonság testőrszövetség