Az Európai Bizottság (EB) már feladta a reményt, hogy az orosz olaj- és gázimportot sikerülne gyorsan közösségi embargó alá helyezni, Putyin legalább öt hét időt nyer – írta hétfőn a német Die Welt.

Fotó: Olivier Matthys

A lap idézi Josep Borrellt, az EB alelnökét is, aki szerint jelenleg az EU-ban nincs egységes álláspont ebben a kérdésben, mivel az unió tagállamai nem támogatják eléggé az orosz olaj- és gázimportra vonatkozó teljes körű tilalmat, sőt még a büntetővámot sem. A külpolitikai kérdésekben pedig az uniós államoknak egyhangúlag kell dönteniük; ezért olyan fontos, hogy konszenzus alakuljon ki az intézkedésekről.

A spanyol politikus hozzáfűzte, hogy a témát a jövő hónap végén esedékes következő uniós csúcstalálkozón fogják megvitatni, és addig nem számít döntésre az ügyben.

Az olaj- és gázembargóra vonatkozó végleges javaslat még nincs az asztalon

– emelte ki.

A Die Welt ezzel kapcsolatban források megjelölése nélkül megjegyezte, hogy a bizottság valószínűleg még ezen a héten javaslatot tesz a tagállamoknak a hatodik szankciócsomagra.

Minden uniós állam azon dolgozik, hogy csökkentse függőségét az orosz olajtól és gáztól – mondta Borrell, hozzátéve, hogy szerinte a blokk végül sikert ér el ezen a téren.

Előbb-utóbb létrejön a megállapodás, és akkor Oroszország fájdalmasan megérzi, hogy az olaj- és gázüzletből származó bevételek elmaradnak

– hangsúlyozta.