Noha az OPEC+ csak minimálisan, napi 100 ezer hordóval növelte a kitermelési kvótáit, az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) legfrissebb adatai mégis lejtőre küldték az olajárakat – írja a Reuters.

A hírek hatására az északi-tengeri brent ára 96,78 dolláros szinten zárt, míg az amerikai WTI-árak 90 dollár környékére, február vége óta nem látott szintekre süllyedtek.

Oil,Barrels,With,A,Growth,Chart,In,The,Investment,Market
Fotó: Shutterstock

A következő havi brentszállítások és a hat hónapos határidős ügyletek közötti prémium is három hónapja nem látott szintre süllyedt, az ellátással kapcsolatos aggodalmak halványulását jelezve. 

A WTI esetén ugyanez a prémium négy hónapja volt ennyire csekély. Az amerikai olajkészletek váratlan emelkedését a kivitel visszaesése és a finomítók alacsonyabb kibocsátása hajtotta, de a benzinkészletek is nőttek a csökkenő igény hatására.

Az elmúlt héten az EIA szerint 4,5 millió hordóval emelkedtek az olajkészletek, miközben az elemzők 600 ezer hordós visszaesést vártak. A benzin esetén 200 ezer hordós növekedés áll szemben a szakértők által becsült 1,6 milliós csökkenéssel. Ugyanakkor az olajkartell és szövetségesei, mint az Oroszország által létrehozott OPEC+, napi 100 ezer hordóval tervez többet termelni.

Az OPEC+ napi 200 ezerrel, napi 800 ezer hordóra csökkentette a kínálat és a kereslet közötti különbséget. Az árakat valószínűleg lefelé húzta az is, hogy iráni és amerikai tisztviselők jelezték, Bécsbe utaznak, hogy ismét tárgyaljanak a perzsa ország atomprogramjáról.