Nemzetközi gazdaság

Alig emel kibocsátásán az olajkartell

Nincs tartalékkapacitása az olajtermelő országoknak.

Mindössze napi 100 ezer hordóval növelné kitermelési kvótáját az olajtermelő országok kartelle, az OPEC+ – írja a Reuters. Szakértők szerint a döntés egyfajta sértésként is felfogható a múlt hónapban Szaúd-Arábia látogató Joe Biden számára, különösen, hogy kedden az Egyesült Államok zöld jelzést adott mind Szaúd-Arábia, mind az Egyesült Arab Emirátusok részére történő fegyverszállításokra.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy bár az olajkartell az elmúlt hónapokban napi 430-650 ezres kvótaemeléseket hajtott végre, 

a tagállamok nem voltak képesek ennyivel több olajat ténylegesen is a felszínre hozni. 

Labour market
Fotó: Julian Stratenschulte/dpa via AFP

Az Egyesült Államok hiába igyekezett Rijádra és Abu Dzabira nyomást gyakorolni a termelés fokozása érdekében, miután az árak elszabadultak az Ukrajna elleni orosz inváziót követően. A jelek szerint Biden rijádi útja sem volt elegendő, hogy begyógyítsa a nyugati világ és Szaúd-Arábia viszonyán keletkezett sérüléseket, melyek Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post újságírójának brutális meggyilkolását követően mérgesedtek el.

Az olajban gazdag monarchiát de facto vezető Mohamed bin Szalman a múlt hónapban Franciaországban is járt, hogy javítsa az ország viszonyát a nyugati hatalmakkal. 

Kedden Washington mintegy 5,3 milliárd értékű védelmi célú rakéta értékesítését hagyta jóvá az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia számára, 

ám nem vonta vissza a támadófegyverek Rijád számára történő értékesítéséről szóló tilalmat.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy az OPEC vezetői igazat mondanak, amikor arról beszélnek, hogy a szervezet nem rendelkezik további tartalékkapacitással. Erre utal, hogy június során a szervezet tagjai napi hárommillió hordóval kevesebb olajat hoztak fel annál, mint amit a kvóták lehetővé tettek volna. Az olajárak több mint 1 százalékot erősödtek szerdán, így az északi-tengeri Brent hordónkénti ára ismét átlépte a 100 dolláros határt.

 

opec+ OPEC Szaúd-Arábia olaj opec-kvóta olajipar
Kapcsolódó cikkek