Hiába közelít a nyár vége, itthon javában tart a politikai szezon. A kormány például úgy ülésezett tegnap, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök még a texasi Conservative Political Action Conference (CPAC) első napján tartott előadást. A feszített tempó érthető a jelenlegi helyzetben: sem az orosz–ukrán háború, sem az európai nem megy vakációra.

ORBÁN Balázs; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ezzel együtt is leginkább a demagógia kategóriája, hogy a közvélemény bizonyos vetületeiben úgy fogadják az állami vezetők idei szabadságáról szóló híreket, mintha az a háborús helyzet semmibevevése lenne. Berendezkedéstől függően az államfők, vagy a kormányfők kétségtelenül a legfontosabb "intézményei" az állami működésnek, mégis megalapozatlan az a nézőpont, hogy egy néhány hetes pihenésük - pláne a mai digitalizált korban - blokkolná a kormányzati munkát. 

A végrehajtói ágak felkészültek a vezetőik pótlására, az ő fizikai távollétükben is abszolút döntésképesek. 

Nem csoda, hogy számtalan példát találni arra, hogy Európában és globálisan is kitört a nyár a csúcspolitikusok körében: a világ első emberei szabadságra mentek, a német kancellártól a kanadai miniszterelnökig.

Olaf Scholz úgy nyaral, ahogy negyven éve egy német vezető sem

A Szociáldemokrata Párt (SPD) színeiben politizáló német kancellár július végén kezdte meg kéthetes vakációját Bajorországban. Egészen pontosan Allgäu régióban, Nesselwang településén pihen felesége társaságában. A helyettesítéséről Robert Habeck zöldpárti alkancellár gondoskodik. Olaf Scholz nyaralásáról a Bild közölt részleteket. A német lap arra is felhívta a figyelmet, hogy legutóbb Helmut Schmidt, az NSZK-t 1974-1982 között vezető kancellár töltötte a nyári szabadságát belföldön. 

Scholz tehát egy 40 éves gyakorlatot tört meg azzal, hogy Németországban nyaral.

A francia elnök a francia Riviérán

A Côte d'Azur (Azúr-part) nagy szerencse a franciáknak, jobb üdülőhelyet keresve is nehéz találni. Így lehetett ezzel Emmanuel Macron francia elnök is, aki a szokatlanul hosszúra nyúlt, augusztusig kitartó francia ülésszakot követően az elsők között vette a kalapját és tette át székhelyét a következő három hétre a Fort de Brégançon elnöki nyári rezidenciára. 

Ezt az időszakot az elnök környezetében inkább nyári tanulmányi szabadságként, sem mint nyári szünetként emlegetik. 

Némiképp joggal: vakáció ide, vagy oda, augusztus 15-én Macron hivatalos eseményen vesz részt a Dragoon-hadműveletre emlékezve. Mindenesetre az elnököt a napokban lefotózták a francia Riviéra partjainál, ahogy kajakozott.

A hivatalos kommüniké szerint az elnök távollétében a kormány folytatja a munkát, ugyanakkor az is igaz, hogy a legközelebbi francia kormányülés augusztus 24-én esedékes. Addig pedig a francia miniszterek is szabadok.

Boris Johnson még utoljára elmegy nyaralni

A brit sajtóval legendásan rossz viszonyban lévő brit miniszterelnök szeptember 6-án végleg leköszön, de a héten szerdától rövid szabadságra ment a hétvégéig. A média kritikus érdeklődésére (a cikkek azt emlegetik fel, hogy a brit családok harmada nem engedheti meg magának, hogy üdüljön) a kormányfő hivatala szűkszavúan kommentálta a hírt. Ezúttal sem a helyszínt, sem a konzervatív miniszterelnököt elkísérők neveit nem hozta nyilvánosságra. 

Nem csoda: az elmúlt két év nyári üdülései Boris Johnson szempontjából katasztrofálisan sikerültek. 

Két éve Skóciában majdnem odaveszett, amikor a kenuját egy áramlat kisodorta a tengerre, tavaly pedig a spanyol Marbellán időzött - festegetés közben fénykép is készült róla - ami a Brexit-válság miatt került össztűz alá a brit nyilvánosságban.

Az osztrák kancellár az inflációval megy nyaralni

A néppárti (ÖVP) Karl Nehammer némiképp kilóg a sorból, ő ugyanis végül nem tette ki magát az internet népe rosszallásának és lefújta az eredetileg mostanra időzített tengerparti vakációját. 

A kancellár teljes figyelmét az elleni küzdelemre szeretné összpontosítani, ezért lemondta az augusztus első felére tervezett görögországi nyaralását

– közölte Nehammer szóvivője.

Karl Nehammer
Fotó: Getty Images

A kancellár azonban nem marad teljesen pihenés nélkül, augusztusban két hosszú hétvégét is a családjával szeretne eltölteni.

Egy cseh miniszterelnök a horvát tengerparton

A Blesk beszámolója szerint Petr Fiala, a liberális konzervatív cseh ODS párt elnöke és Csehország miniszterelnöke Horvátországban pihen augusztus első két hetében. Hogy pontosan hol, azt nem ismertette Václav Smolka kormányszóvivő, de azt elmondta, hogy a politikus a feleségével közösen utazott el. Az első héten Marian Jurečka miniszterelnök-helyettes, a másodikon Vít Rakušan miniszterelnök-helyettes pótolja a kormányfőt. Fiala egyébként visszatérő vendég a horvát tengerparton, már 2019-ben is innen posztolt a Twitteren.

A tavaly októberben felálló cseh kormánykoalíciónak viszont ez az első nagy nyári leállása.

Trudeau a világ legboldogabb országában töltődik

Frissen kezdte meg kéthetes vakációját Costa Ricán Kanada első embere, Justin Trudeau. A liberális miniszterelnök a családjával érkezett a közép-amerikai kontinenshídon elterülő országba. A magánrepülőgépe landolását meg is örökítették a közösségi médiában.

A hivatala szerint a Trudeau-család ugyanott vakációzik, ahol 2019-ben a karácsonyi ünnepeket is eltöltötték. A vonzalomban nincs semmi különös: Costa Rica a Happy Planet Index mérése alapján többször is kiérdemelte a világ legboldogabb országa címet. 

A költségeket ezúttal is a család állja. Viszont biztonsági okokból a kanadai légierő gépét kell igénybe venniük, az oda-visszaút pedig 57 ezer dollárba kerül. Ennek elszámolásáról és az etikai szabályokról a miniszterelnök tájékoztatást kapott. Ez Trudeau esetében különösen fontos, mert 

2017-ben egyszer már elmarasztalták az összeférhetetlenségi szabályok megsértéséért, éppen egy 2016-os, bahamai nyári kiruccanás miatt. 

A kanadai miniszterelnök sem esik ki teljesen a kormányzati munkából, az apparátus folyamatosan jelentést tesz neki az aktuális ügyekről.