Szlovákiában a nominális átlagbér 2022 harmadik negyedévében elérte az 1296 eurót, ez 9,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). A meglehetősen izmos bérnövekedés ellenére az erőteljes hatására (novemberben éves egybevetésben már átlépte a 15 százalékot) a reálbér 4 százalékkal csökkent, és ez a csökkenés már sorozatban harmadik negyedéve tart. 

POLANY, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23: Local logger Kiss Janos is posing for a quick portrait amongst a load of wood logs as firewood loggers in Eastern Slovakia are working at maximum load due to energy crisis near Polany, Slovakia on the 23rd September 2022. Since the breakout of the Russian attacks in Ukraine, loggers have been working around the clock as the demand for firewood is rising due to the energy crisis, including gas shortage and rising gas prices.
A kemény fizikai munkával sem lehet sokat keresni Szlovákiában.
Fotó: Németi Róbert /Anadolu Agency via Getty Images

A második negyedévben 4,5 százalékos volt a visszaesés, ami az utóbbi 22 év, vagy ha úgy tetszik, a 21. század eddigi legerőteljesebb vásárlóerő-csökkenése volt. Riasztó, hogy az idén

 mind a 19 vizsgált nemzetgazdasági ágazatban estek a reálbérek. 

A 19-ből 11 kategóriában az átlagkereset elmarad az országostól, a legalacsonyabb kereset a vendéglátásban van (842 euró). 

A két legmagasabb foglalkoztatottságú ágazatban, az iparban a nominális bérek 8,6 százalékkal emelkedve 1345 euróra kúsztak fel, míg a kereskedelemben 8,2 százalékkal 1226 euróra nőttek. Ennek ellenére az előbbi esetében a reálbérek 4,7 százalékkal, az utóbbiban pedig 4,9 százalékkal estek vissza. Mindössze a távközlés és informatika (2185), valamint a banki és biztosítási kategóriában (2069 euró) haladja meg az átlag a 2000 eurót. Ami pedig a területi lebontást illeti, a toronymagasan az élen végző 

Pozsony megyében az átlagbér 1548 euró volt, míg a sereghajtó, keleti Eperjes (Presov) megyében csupán 1029 euró. 

Az erőteljes regionális aránytalanságokat jól tükrözi, hogy az ország nyolc megyéjéből, csupán a fővárosnak és vonzáskörzetének a mutatója haladja meg az országos átlagot, még a második helyen levő Nagyszombat megye 1248 eurós mutatója is elmarad az országos átlagot tükröző 1296 eurótól.