A Work.ua álláskereső oldal szerint a háború kezdetén több mint tizenötödére csökkent az állásajánlatok száma az országban. Az addigi 100 ezerről 6 ezer betöltetlen állásra redukálódott a kínálat. Ellenben ötszörösére nőtt az álláskeresők száma – egy ajánlatra több mint 100 ukrán jelentkezett, egyes népszerű állások esetében pedig ez a szám a több százat is elérte.

Chernivtsi,,Ukraine,-,December,21,,2017:,Street,Sticker,Advertisement,Invites
Európai munkavállalásra csábító plakát egy villanyoszlopon.
Fotó: Aquatarkus

Ami az ukrajnai munkanélküliek számát illeti, a valós adatok nem ismertek. Februárig 156 ezer munkanélküli ukránt tartottak nyilván hivatalosan az Állami Munkaügyi Központban. Az ukrán gazdasági minisztérium szerint azonban 

Ukrajnában a munkanélküliek tényleges száma jelentősen meghaladja a hivatalosan nyilvántartott mutatót.

Tetyana Berezsna gazdasági miniszterhelyettes arról számolt be, hogy Ukrajnában 2022 végén 2,6 millió állástalant számláltak, 2023-ban pedig az előrejelzések szerint valamivel több mint 2,8 millióan lesznek munkanélküliek. Ezért is rendkívül éles a foglalkoztatás kérdése.

Fellendülőben a

Nyugat-Ukrajna mutatja a legjobb fellendülési ütemet – egyes régiókban a munkaerőpiaci helyzet meghaladta a háború előtti mutatókat, ami leginkább a vállalkozások áttelepülésével függ össze. Kijev megyében 46 százalékkal, Csernyihiv és Szumi megyében 56, illetve 54 százalékkal élénkült a munkaerőpiac.

Kicsit jobb a helyzet Ukrajna központjában – ott a ráta meghaladta a 70 százalékot. A helyzet délen már kevésbé rózsás (Mikolajiv megyében 38 százalékkal, Zaporizzsjában 32 százalékkal, Herszon megyében 12 százalékkal élénkült a munkaerőpiac), a legrosszabb mutatók pedig keleten vannak.

„Könnyebb lett az álláskeresés, de a munkaerőpiac továbbra is a munkáltatóké”

– hangsúlyozzák.

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztériuma szerint tavaly március óta mintegy 600 ezer ukrán tért vissza dolgozni. 2022 végén a nyilvántartás szerint a foglalkoztatottak száma 8,6 millió volt.

„A háború kezdete óta megváltoztak a munkaerőpiaci trendek. Jelenleg gyógyszerészek, háziorvosok és pszichológusok iránt a legnagyobb a kereslet. Ennek az az oka, hogy ma már nagyon sok szakorvos nyújt segítséget a katonáknak a fronton, így a társadalmi szektorban is nő a pszichológiai segítség iránti igény” – közölte a tárca.

Segít az állam

A döntéshozók, felismerve az állampolgárok munkavállalásának fontosságát és szükségességét, az elmúlt évben számos intézkedést és programot indítottak a foglalkoztatottság elősegítésére. Egyes projektek új vállalkozások nyitását is ösztönzik, amelyek az állam számára szükséges munkahelyek megteremtésére és az adófizetés növelésére irányulnak.

Az egyik ilyen program a jeRobota (Van munka – a szerk.) kormányzati kezdeményezés, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt saját vállalkozás indításához. A fő feltétel a munkahelyteremtés a lehető legtöbb ukrán foglalkoztatásához.

Denisz Smihal miniszterelnök szerint az állam már 2,5 milliárd hrivnyát különített el erre a programra.

Másik segítségnyújtási lehetőség a vállalkozások áttelepítése a háborús övezethez közeli vagy ott található területekről Nyugat-Ukrajna biztonságos régióiba. Ehhez a tulajdonosnak költözési kérelmet kell benyújtania. Pozitív döntést követően a cég állami támogatási csomagban részesül, amely fedezi a helyszínválasztást, valamint az új helyre történő szállításhoz, a munkatársak letelepedéséhez és az új munkaerő megtalálásához, a logisztika helyreállításához, az alapanyagok beszerzéséhez, illetve értékesítési piacok megtalálásához szükséges költségeket.

A vállalkozások kilenc régió közül választhatnak (Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg, Ternopil, Hmelnickij, Csernovic, Vinnica, Voliny és Rivne). Az áthelyezésben a helyi hatóságok, valamint az Ukrán Vasút és az állami posta segítik a vállalkozásokat. A gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a háború évében mintegy 800 vállalkozást telepítettek át az ország biztonságosabb régióiba, amelyek közül 623 már új, további 239 pedig megfelelő helyen kezdte újra a munkát.

Az ukrán munkanélküliségi ráta változása (százalék)

Az átképzésben látják a jövőt

Az ukrán Állami Foglalkoztatási Központ egyes kategóriák számára képzési programot is kínál, amely át- vagy továbbképzésre jogosít. Ilyen utalványt a munkaügyi központok bocsátanak ki azoknak, akik nem regisztrált munkanélküliek, 45 év felettiek, és legalább 15 év munkaviszonnyal, szak- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, emellett fel vannak mentve a katonai szolgálat alól.

2023 februárjától újult meg Ukrajnában a Segítő kéz program, amely alacsony jövedelmű családokból származó munkanélküli állampolgároknak nyújt hitelt saját vállalkozás indításához vagy fejlesztéséhez. Emellett lehetővé teszi, hogy az ilyen személyek egyszeri, kamatmentesen visszatérítendő támogatásban részesüljenek akár 100,5 ezer hrivnya (közel 1 millió forint) értékben saját vállalkozás indításához vagy fejlesztéséhez. A visszatérítendő pénzügyi támogatás összege csökken a befizetett adók, illetékek és áfa összegével.

Az „újjáépítési hadseregbe” is toboroznak

A gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint 13 megyében 8500 munkanélküli vesz részt közmunkaprogramban az Újjáépítési hadsereg című projekt keretében. Munkájukért legalább a minimálbért, 6,7 ezer hrivnyát (63 ezer forintot) kapnak az államtól, ami több, mint a munkanélküli-segély átlagos összege.