Az Ukrán Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a nominális bérek idén 12,3 százalékkal, a reálbérek – az inflációt figyelembe véve – 26,9 százalékkal csökkentek Ukrajnában. A jegybank előrejelzése szerint 2023-ban a nominálbérek 32,8 százalékkal, a reálbérek pedig 4,6 százalékkal nőnek majd. Mindezt a munkaerő iránti megnövekedett kereslettel magyarázzák. 

Ukrainian money and red stock chart arrow down, ukraine hryvnia is fall, economy crisis concept photo Ukrainian money and red stock chart arrow down, ukraine hryvnia is fall, economy crisis concept, ukrán, ukrajna, minimálbér,
Fotó: Vlad Yushinov / Gettyi Images

2021-ben a hivatalos bérszámfejtési statisztikák 7,1 millió alkalmazottról informáltak. Ez a mutató nem tartalmazta a mikrovállalkozások munkatársait, illetve az egyéni vállalkozói státuszban tevékenykedőket sem. Számuk jelentős, eléri az 5 milliót. 

A Sense bankcsoport saját adatai alapján végzett elemzése szerint a versenyszféra a 2022-es évet az átlagbérek aktív, 20 százalékos éves növelésével kezdte. 

A háború kitörése után a vállalkozások előleggel vagy kompenzációval támogatták dolgozóikat, ami éves szinten 34 százalékra módosította a nominálbérek emelkedését.

Ez az ugrás azonban áprilisban 20 százalékos csökkenésbe fordult át, majd a nyár folyamán 9 százalékon stabilizálódott, a kora őszi hónapokban pedig 6 százalékra zsugorodott. 

A közszférában a bérek jobban ellenálltak a válságnak. Nyáron a nominálbérek növekedése meghaladta a 20 százalékot, októberben ez 28 százalékra fokozódott. Az elemzés szerint összességében 2022 eleje óta a versenyszférában nem változott, míg a közszolgáltatási szektorban átlagosan 16 százalékkal nőtt az átlagkereset 2021 azonos időszakához viszonyítva.

Reálértéken viszont a bérek – az inflációt figyelembe véve – mindkét ágazatban meredeken estek, esetenként akár több mint 25 százalékkal is.  

Riasztó a munkaerőhiány

A bankcsoport szerint a háború alatt a munkavállalók 13 százaléka veszítette el az állását, a gazdasági minisztérium 5 millióval kevesebb munkahelyet tart számon, óvatos becslések szerint 7 millióan menekültek külföldre. A helyzetét tovább nehezíti, hogy az elmúlt hónapban nőtt az elbocsátások száma is.