Jelentősen erősödött az inflációs nyomás Oroszországban, ezért a korábbi hasonló időszakokhoz képest hosszabb ideig lesz szükség kemény monetáris politikára – közölte az orosz központi bank havi jelentésében. A jegybank szerint a jelenlegi árdinamika veszélyezteti az intézmény azon célját, hogy 2024-re visszatérjen a pénzromlás a 4 százalékos célhoz.

A police officer guards the entrance of the Russian Central Bank headquarters in downtown Moscow on July 21, 2023. The Russian Central Bank on July 21, 2023 hiked its key rate to 8.5 percent, a first since September last year, amid fears that a weakening ruble will drive up inflation in the country. "Inflation expectations have risen. Domestic demand trends and the depreciation of the ruble since the beginning of 2023 significantly amplify proinflationary risks," the central bank said in a statement. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A központi bank augusztus 15-i rendkívüli ülésén 3,5 százalékponttal 12 százalékra emelte az irányadó kamatlábat a növekvő közepette, megfékezve a rubel értékének erőteljes csökkenését, amelyet a nyugati szankcióknak az orosz kereskedelmi mérlegre gyakorolt hatása és a megugró védelmi kiadások húztak le. A jegybank elnök-helyettese, Alekszej Zabotkin újságíróknak kijelentette, hogy nem zárható ki az irányadó kamatláb újabb emelése – írja a Reuters.

Oroszországban az éves inflációs ráta 2023 júliusában 4,3 százalékra emelkedett a júniusi 3,3 százalékról, ami öt hónapja a legmagasabb érték, és összhangban van a piaci várakozásokkal. A központi bank célja, hogy az árakat 2024-re visszavezesse a 4 százalékos célhoz, mivel előrejelzése szerint az infláció az év végére valószínűleg eléri a 4,5–6,5 százalékot. Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek esetében: 2,2 százalék szemben a 0,2 százalékkal.

A szolgáltatások éremelkedése viszont 11 százalékról 10 százalékra lassult. Eközben a magfogyasztói árak gyorsabb ütemben emelkedtek, júliusban 3,2 százalékkal. Havi szinten a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek a júniusi 0,4 százalékos növekedést követően.

Kínai pénzintézetek dollármilliárdokat pumpálnak az orosz bankrendszerbe

A kínai pénzintézetek több milliárd dollár értékben nyújtottak hiteleket az orosz bankoknak, gyakorlatilag átvéve a nyugati hitelezők helyét, amelyek az ukrajnai invázió után szinte teljesen kivonultak az országból. Peking ilyen hitelekkel erősítené meg a jüant mint az új globális valutát.