Homokbálványoson (Bavanište), gyűltek össze a bánáti és közép-szerbiai gazdák, ahol tiltakozó megmozdulással szerették volna felhívni a figyelmet a teljesítetlen követeléseikre. Az akció során nem zárták le a forgalmat, de a megmozdulások radikalizálását ígérték, ha a kormány novemberig nem teljesíti a követeléseiket.

Saint-Rémy-sur-Orne, Calvados
Fotó: Photo12 via AFP

A tiltakozás egyik szervezője a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a gabonapiac szabályozása, a gazdák számára a jövedéki nélküli üzemanyag biztosítása, a támogatások kifizetése szerepel a követelések között. Arra hivatkozott, hogy a régió minden országában új törvények vonatkoznak a piacszabályozásra. Ahogyan fogalmazott, ugyanazt szeretnék elérni, ami Magyarországon, Horvátországban, Boszniában már megvalósult. Mindegyik országban olyan törvények vannak, amelyek védik a termelőket.  

Az alacsony felvásárlási árak, az évtizedek óta nem tapasztalt újratermelési anyag-áremelkedés mellett a mezei pockok elszaporodása tovább nehezíti a szántóföldi növénytermesztők helyzetét. A Vajdaság területén tapasztalt idei invázió a korábbi években megszokottnál is nagyobb. Talán soha ennyi pocok nem volt még a földeken, mint most. Ugyanakkor a gabonafélék iránt gyér a kereslet, az árak rendkívül nyomottak. A búza ára mindössze 18-20 dinár (60 forint körüli érték), a kukoricaért 14-15 dinárt (45 forint) fizetnek. A szójabab felvásárlási ára 45-46 dinár (130-140 forint).