Az Európai Bizottság azt javasolja az tagállamainak, hogy tiltsák be a kőolaj- és kőolajtermékek tartályhajóinak Oroszországnak történő értékesítését. Az intézmény azért javasolja ezt, hogy nehezebbé tegye az oroszoknak a nyugati szankciók megkerülését.

Tanker,Ship,And,Oil,Platform,On,Offshore,Area,At,Sunset.
Az Európai Bizottság betiltaná a tankerek értékesítését Oroszországba, de a többi vevőnek is kitételeket szabna a szállítóhajók kapcsán.
Fotó: Shutterstock

A bizottság továbbá azt is javasolja, hogy amikor harmadik országnak adnak el tartályhajókat, a szerződésben szerepeltessenek egy záradékot arról, hogy a tankert nem lehet tovább értékesíteni az ukrajnai agresszor orosz államnak. Ezen kívül a megállapodásnak tartalmaznia kellene azt is, hogy a vevő a hajóval nem szállíthat olyan Oroszországból származó nyersolajat vagy kőolajtermékeket, amelynek ára meghaladja a mindenkori, szankciós olajársapkát. Ez jelenleg hordónként 60 dollár.

A javaslat előírná azt is, hogy a tankerek tanúsítványain tételesen fel kellene tüntetni a járulékos költségeket, például a biztosítás és a fuvarozás díjait.

Az uniós kormányok a javaslatot pénteken tárgyalják – értesült a Reuters.

A szankciós intézkedések közé tartozik, hogy az Európai Unió tagállamai, Bulgária kivételével, nem vásárolhatnak tengeri úton szállított orosz nyersolajat és kőolajtermékeket. Éppen ezért az oroszok más piacokat keresnek a nyersanyagnak, amire főként az ázsiai országok a vevők. India szinte bármennyi olajat képes felvásárolni, de Kína és Törökország is sokkal többet vásárol Oroszországtól, mint a szankciók előtt. A Financial Times számításai alapján Oroszország októberben szinte csak az olajársapka felett értékesítette az olaját, hordónként átlagosan 80 dollár felett.

Ezután nem meglepő, hogy Osama Rizvi közgazdász és energetikai elemző a Euronewsnak azt nyilatkozta, hogy „annak ellenére, hogy az elmúlt három hónapban havi 3-5 százalékkal csökkent az oroszországi olajexport, az ország olajbevételei mégis nőttek”. 

Az Európai Bizottság a legfrissebb javaslatának célja az, hogy csökkentse Oroszország olajbevételeit.

Hiába a legdurvábban szankcionált ország, az orosz gazdaság él és virul

A nyugati szövetségesek legveszélyesebb gazdasági fegyvere évek óta aktív, a hatása azonban látszólag egyre gyengébb. Oroszország közel 18 ezer különböző szankció nyomása alatt sem roppant össze, a háború vége pedig még messze van.