Nemzetközi gazdaság

Hiába a legdurvábban szankcionált ország, az orosz gazdaság él és virul

A nyugati szövetségesek legveszélyesebb gazdasági fegyvere évek óta aktív, a hatása azonban látszólag egyre gyengébb. Oroszország közel 18 ezer különböző szankció nyomása alatt sem roppant össze, a háború vége pedig még messze van.

Miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, az EU, az Egyesült Államok és számos más ország többkörös, mélyreható szankciókat léptetett életbe, ezek bővítése máig folyamatban van. Bár ez a fegyver súlyos csapást mért az orosz gazdaságra, úgy tűnik, hogy a Kreml sikeres védelmet épített fel a szankciós nyomás ellen, és még a brutális háború mellett is képes lehet a növekedésre.

Economic,Crisis,That,Will,Seriously,Affect,Russia,In,2022,Due szankció
Oroszország közel 18 ezer különböző szankció nyomása alatt sem roppant össze.
Fotó: Shutterstock

Az Oroszország elleni szankciók eredeti célja, mint sok más ország esetében, a megfélemlítés volt. A modern, szorosan összekapcsolt világban, ahol a nemzetközi egymástól függővé teszi a gazdaságokat, a szankciók az érintett személyeken és vállalatokon keresztül katasztrofális károkat okozhat egy országnak, és veszélyesebbek lehetnek, mint bármiféle fizikai fegyver.

Az ukrajnai invázió óta Oroszország ellen közel 18 ezer szankciót vezettek be a nyugati szövetségesek, a háború vége azonban továbbra sincs a láthatáron, és az orosz gazdaság sem dőlt össze.

Oroszország vitathatatlanul tört az élre  

Az oroszok jóval megelőzik a második legszankcionáltabb országot, Iránt, amely ellen az Egyesült Államok és szövetségesei közel 4700 ilyen tilalmat vezettek be a hetvenes évek vége óta, amikor az ország élére egy iszlám fundamentalista kormány került, a forradalmárok pedig lerohanták az amerikai nagykövetséget. Azonban az évtizedek óta blokád alatt álló ország sem tört meg, a lista legtöbb szereplőjéhez hasonlóan, akik a gazdasági visszaesés ellenére talpon tudtak maradni.

Putyin jót kacag az európai szankciókon: az orosz gazdaság jobb bőrben van, mint valaha

Oroszország gazdasága teljes mértékben kiheverte a nyugati államok által kivetett szankciók okozta sokkot.

Bár a szankciók kudarcai közismertek, ez nem jelenti azt, hogy az eszköz nem hatékony – sőt, a történelem során többször is sikeres volt a nagyhatalmak és kisebb országok kezében is. Az Egyesült Államok ráadásul ennek a technikának az egyik mestere, a múlt században India, Dél-Korea, Hollandia és egy tucat másik nemzet ellen sikeresen bevetette a fegyvert, rövid idő alatt komoly eredményeket ért el.

Oroszország azonban nem kényszerült térdre , az ukrajnai háború nem ért véget, a szankciók pedig látszólag többet ártottak a felhasználóiknak, mint a célpontnak: az európai hatásait például máig érezni lehet, és a tél közeledtével annak keserű emlékei újra a felszínre törnek.

 

Hogyan hatottak a szankciók az orosz gazdaságra?

Közvetlenül az invázió után s még az első nemzetközi reakció előtt Oroszország nagyon közel került a teljes pénzügyi válsághoz. A rubel néhány nap alatt mintegy 30 százalékot zuhant, az emberek pedig sorban álltak a bankok előtt, hogy kimentsék a pénzüket. Az orosz jegybank válaszul 20 százalékra emelte az irányadó kamatlábat és korlátozta a betétkivonást és a tőkemozgást.

Ezek az intézkedések elegendők voltak ahhoz, hogy az orosz pénzügyi piacokon elfojtsák a kezdeti pánikot. A magasabb energiaárak és az alacsonyabb új rekordra – 233 milliárd dollárra, a 10,4 százalékára – emelte az ország folyó fizetési mérlegének többletét, ami szintén támogatta a rubel értékét.

A háború okozta sokknak és az azt követő szankciócsomagoknak azonban számos területen erősen negatív a gazdasági hatásuk.

A kezdeti árfolyam- és inflációs sokk csökkentette a lakosság életszínvonalát, a kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 áprilisában 9,8 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, és azóta sem igazán állt helyre. A szankciók pedig sok orosz embert megakadályoznak abban, hogy az uniós országokba utazzanak, amelyek a múltban népszerű úti célok voltak.

Az orosz korlátozása számos ipari ágazatban a termelés visszaeséséhez – és egyes esetekben összeomlásához – vezetett. Például a háború előtt virágzó autóiparban, amely külföldi alkatrészekre és csúcstechnológiákra támaszkodott, a gyártás majdnem 90 százalékkal esett vissza, és azóta sem állt helyre.

Szankciók ide vagy oda, Európának szüksége van az orosz ásványokra

Tavaly március és idén július között mintegy 13,7 milliárd euró értékben importáltak az unió tagállamai titánt, nikkelt és egyéb nyersanyagokat Oroszországból.

Az Oroszországból behozott tengeri olajra vonatkozó árkorlátozás – az először 2022 decemberében bevezetett szankció – nagymértékben negatívan hatott az ország szövetségi adóbevételeire.

Ennek ugyanis a 40 százaléka az energiaszektorból származott a háború előtt.

A view shows the Russian oil producer Gazprom Neft's Moscow oil refinery on the south-eastern outskirts of Moscow on April 28, 2022. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Az orosz energiaszektor szenvedte el a legnagyobb károkat a nyugati szankciók következtében.
Fotó: AFP

A szankció hatására az orosz költségvetésben is jelentős hiány alakult ki, amely a kormány módosításai nélkül idén akár a GDP 5 százalékát is elérheti – ez pedig katasztrofális lenne Vlagyimir Putyin számára. Minél tovább tart a háború és a szankciók, annál nehezebbé válik Oroszország költségvetési helyzete.

Egy ilyen méretű konfliktus megvívásához hatalmas pénzösszegekre van szükség, és a 2022-es orosz költségvetésében a források egyharmadát a hadseregre és a belbiztonságra fordították.

Hiába a Nyugat reménye, a szankciók ellenére az orosz gazdaság él és virul

A nyugati stratégia így véreztetné ki Oroszországot. A szankciók hatásainak elvben olyan szintre kell halmozódnia, amivel nem tud megküzdeni a kormány, és kénytelen lesz leállítani a háborút, hogy ne dőljön össze az ország. Az orosz gazdaság azonban a vártnál jobban alkalmazkodott az új, ellenséges világgazdasághoz, és állítólag még növekedni is képes lesz a közeljövőben. Az Európai Bizottság által a héten kiadott gazdasági előrejelzés szerint ráadásul a korábban várt visszaeséssel szemben az orosz gazdaság 2024-ben és 2025-ben az erős belső keresletnek köszönhetően évente közel 2 százalékkal fog növekedni.

Fotó: Dénes Zoltán

Az EU következő, 12. szankciós csomagja olyan elemeket fog tartalmazni, mint a nehézipari eszközök exporttilalma, az olajársapka átalakítása vagy az orosz gyémántkereskedelem korlátozása – a legnagyobb lövések azonban már eldördültek, és egy kiegészítő akció valószínűleg nem tud további jelentős károkat okozni Oroszországnak

Amíg a Kreml olyan külső partnerekre tud támaszkodni, mint Irán és Észak-Korea, a szankciós fegyver nagy elszenvedői, valamint Kína és India, a nyugati gazdaságok legnagyobb riválisai, a különböző gazdasági fegyverek visszafelé fognak elsülni, és akár még az Európai Uniót is tönkretehetik.

 

 

 

háború exporttilalom Oroszország szankció olaj
Kapcsolódó cikkek