Brüsszel azt vizsgálja, hogy a divatóriás viselkedése ellentétes-e az irányelveivel, és az oldalon találhatók-e káros tartalmak. 

A hivatalos kommunikáció szerint a hamisítványok terjedésének megállítása is kiemelt cél. 

A Kínában alapított társaságnak havi szinten 45 millió felhasználója van a blokkból, ami már átlépi a bizottság ingerküszöbét, azaz egy ekkora weboldallal már érdemes foglalkozni, és megvizsgálni, hogy a működése megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvény rendelkezéseinek.

A Shein Group Ltd. pop-up store inside a Forever-21 store in the Times Square neighborhood of New York, US, on Friday, Nov. 10, 2023. Shein is touting its hopes for a valuation of as much as $90 billion as it lays the groundwork for an eventual US initial public offering, a level that far exceeds how the fast-fashion giant is valued in private trades, according to people familiar with the matter. Photographer: Yuki Iwamura/Bloomberg via Getty Images
Népszerű a Shein / Fotó: Getty Images

 

Mi lesz?

A Bloomberg szerint a vizsgálat nyomán a Shein akár a globális bevételeinek a hat százalékával egyenlő bírságot kaphat,

a gyakorlatban pedig a társaságnak az eddigieknél jobban kell majd vizsgálnia az oldalon megjelenő hamisítványokat. A cégnek négy hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megfeleljen a szabályoknak.

Leonard Lin, a Shein nemzetközi közügyekért felelős vezetője szerint a vállalat egyetért az unióval abban, hogy szeretné, ha a fogyasztók nyugodtan használhatnák az oldalt, és a cég elkötelezett a minőségi áru mellett.  

Megfékezni Kínát

Brüsszel lépése beleillik a sorba. A szabályozó hatóságok intézkedései nyomán a ByteDance, a TikTok közösségi háló üzemeltetője volt kénytelen letiltani egy alkalmazáson belüli jutalomprogramot, mondván, hogy az függőséget okoz.

Az európai versenyfelügyeleti hatóság vizsgálta a Nuctech biztonsági céget, ugyanis a gyanú szerint a társaság olyan támogatásokat kapott, amelyek torzíthatják a versenyt az EU egységes piacán. Nemrég a tiszta energiával foglalkozó cégek is fókuszba kerültek, a vizsgálatok özöne arra utal, hogy 

az unió egyre határozottabban akarja védeni a belső piacát.

A következő lépés az importkorlátozások rendszerének bevezetése lehet, ami hosszabb távon kereskedelmi háborúhoz vezethet Kínával.